Top 3 wydarzeń miesiąca
1. Pasze GMO będzie można stosować jeszcze przez 5 lat KLIK. Pasze z udziałem GMO miały być wycofane z żywienia zwierząt 12 sierpnia 2008 r. następnie 1 stycznia 2017 r. oraz 1 stycznia 2019 r. Według projektu ustawy termin wejścia w życie zakazu stosowania w żywieniu zwierząt pasz z udziałem GMO zostaje przedłużony o 5 lat i będzie obowiązywał od 1 stycznia 2024 r. – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
2. Australijsko-nowozelandzka agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSANZ) zezwoliła na sprzedaż i wykorzystanie w produkcji żywności genetycznie modyfikowanego Złotego ryżu KLIK.
3. Rzecznik generalny Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości wydał formalną opinię, w której stwierdził, że takie techniki modyfikacji genetycznych jak CRISPR-Cas9 niekoniecznie podlegają pod dyrektywę Unii Europejskiej regulującą produkty GMO. W skład Trybunału wchodzi 11 rzeczników generalnych. Ich opinie nie są wiążące, jednak często wyroki Trybunału pokrywają się z nimi KLIK. Naukowcy z Europy z zadowoleniem przywitali opinię rzecznika. Chcieliby używać technik pozwalających na wprowadzanie do genomu niewielkich precyzyjnych zmian, jednak nie są pewni, czy tak zmodyfikowane organizmy mogłyby trafić na rynek.
Badania naukowe, publikacje, raporty
1. Bawełna Bt (odporna na szkodniki) nie powoduje negatywnego oddziaływania na organizmy niedocelowe z gatunku Haptoncus luteolus i Adelphocoris suturalis KLIK.
2. Bezpieczeństwo żywności i pasz uzyskiwanych z genetycznie modyfikowanych roślin KLIK.
3. Genetycznie modyfikowana kukurydza typu „stack” (zawierająca 6 różnych genów białek Bt) nie wpływa negatywnie na niedocelowe owady drapieżne z gatunku Rhopalosiphum padi i Tetranychus urticae KLIK.
4. Różnorodność owadów a uprawa kukurydzy Bt i stosowanie insektycydów KLIK.
5. Genetycznie modyfikowane rośliny odporne na herbicydy a chwasty odporne na herbicydy w USA KLIK.
Polska
1. Spomlek od stycznia produkuje sery z mleka pochodzącego od krów żywionych paszami niemodyfikowanymi genetycznie. – Ideą wprowadzenia programu NON GMO u naszych dostawców było dostosowanie się do wymogów rynku nie tylko polskiego, ale również europejskiego – komentuje Edward Bajko, prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek KLIK.
2. Projekt noweli ustawy o GMO wróci do prac w komisjach KLIK. Po pierwszym czytaniu w Sejmie, projekt skierowano do komisji rolnictwa i środowiska.
Europa
1. Międzynarodowa grupa ekspertów biotechnologów i prawników – w tym szef Komitetu Biotechnologii PAN prof. Tomasz Twardowski – w czasopiśmie „Nature Biotechnology” proponuje zmiany unijnej dyrektywy dotyczącej roślin genetycznie zmodyfikowanych. Eksperci, jeśli chodzi o uprawę roślin GM, proponują wprowadzenie zasady opt-in zamiast dotychczasowej opt-out. Ich zdaniem takie zmiany w przepisach w pewnym stopniu odpolityczniłyby w UE proces dopuszczania roślin GM do użytku KLIK.
2. Francuska firma Limagrain – czwarta największa firma nasienna na świecie – poważnie rozważa przeniesienie swoich centrów badawczych poza Francję. Jest to spowodowane regularnymi atakami aktywistów anty-GMO na poletka doświadczalne. W jednym z ostatnich ataków aktywiści zniszczyli 37 ha pól testowych pszenicy KLIK. Najciekawszy jest fakt, że firma od dawna nie prowadzi na terenie Francji doświadczeń z wykorzystaniem roślin GMO. Mimo to jest obiektem regularnych aktów wandalizmu.
3. Niemcy. Nowa koalicja rządowa nie wróży niczego dobrego dla GMO. Zapowiedzi ogólnokrajowego zakazu uprawy GMO czy zakazu stosowania glifosatu oznaczają, że głos pseudonauki zdominuje te kwestie w przyszłym rządzie KLIK.
4. Chorwacja. Parlamentarzyści zgłaszają poprawki do ustawy ws. GMO, domagając się wprowadzenia ogólnokrajowego zakazu uprawy roślin GM KLIK.
Świat
1. Australia. Ponad 1000 rolników, wysiewało na obszarze ok. 452 tys. hektarów genetycznie modyfikowaną bawełnę Bt, która w 95% stanowiła odmianę Bollgard3 firmy Monsanto KLIK. Odmiana Bollgard3 była wprowadzona do sprzedaży w zeszłym sezonie.
2. Czy Argentyna i Brazylia zaklysyfikują organizmy uzyskiwane nowymi technikami hodowli, np. CRISPR jako GMO? KLIK.
3. Brazylia. Firma Monsanto planuje w latach 2019 – 2020 przeprowadzić testy polowe genetycznie modyfikowanej soi INTACTA2 XTEND (z cechą odporności na herbicyd Dicamba). Jeśłi testy zakończą się pomyśłnie, komercjalizacja przewidywana jest w kolejnym roku KLIK. Monsanto uzyskało już 2016 roku pozwolenie na sprzedaż nasion nowej odmiany soi, jednak jak na razie nie wprowadza ich na rynek.
4. Burkina Faso:
– Kraj zaczyna dotkliwie odczuwać skutki decyzji władz z 2015 roku o rezygnacji z uprawy genetycznie modyfikowanej bawełny odpornej na szkodniki (Bt). Burkina Faso straciła w 2017 roku pozycję lidera w produkcji bawełny w Afryce. Po kilkunastu latach Mali zajmuje pierwsze miejsce. Sytuacji nie uratował fakt, iż areał upraw zwiększył się rok do roku o 100 tys. hektarów (z 600 tys. do 700 tys.). Plony bawełny z hektara są najniższe od 22 lat. Władze tłumaczą, że to efekt niekorzystnej pogody, jednak rolnicy tego nie potwierdzają wskazując, że straty wynikają z nasilonej presji szkodników. Burkina Faso było krajem Afryki sub-sacharyjskiej w którym spadły plony, podczas gdy w pozostałych produkcja wzrosła ok. 5% KLIK;
– Pomimo kontrowersji związanych z uprawą bawełny Bt, w kraju trwają intensywne badania i testy genetycznie modyfikowanej wspięgi Bt (odporna na szkodniki) oraz modyfikowanych komarów, w celu walki z malarią KLIK.
5. Egipt. Naukowcy z Narodowego Centrum Badawczego uzyskali genetycznie modyfikowaną pszenicę, która wysiewana wraz z opracowanymi mikrooorganizmami GM powoduje znaczący wzrost plonów w uprawie pszenicy w rejonach pustynnych. Rezultaty prac nie mogą być jednak skomercjalizowane, ponieważ parlament opóźnia przyjęcie ustaw regulujących te kwestie KLIK.
6. Indie:
– Rzad zwrócił do Komitetu ds. Technologii Genetycznych (GEAC), do ponownego rozpatrzenia wniosek o pozwolenie na wprowadzenie do uprawy genetycznie modyfikowanej gorczycy GM. GEAC już 11 maja 2017 roku pozytywnie zaopiniował wniosek. Z uwagi na protesty organizacji anty-GMO rząd celowo opóźnia proces komercjalizacji gorczycy GM KLIK;
– Federacja firm sektora nasiennego (FSII) w oficjalnym piśmie do władz stanu Maharasztra protestuje przeciwko obwinianiu firm nasiennych i odmian genetycznie modyfikowanej bawełny Bt za spadek plonów w ostatnim sezonie KLIK. Jak przekonują przedstawiciele sektora spadki plonów bawełny Bt – jeśłi w ogóle miały miejsce – mogły być spowodowane wieloma czynnikami.
7. Kanada. Firma Okanagan Speciality Fruits uzyskała zgodę dwóch agencji bezpieczeństwa żywności – Health Canada i Inspekcji ds. żywności (CFIA) na sprzedaż genetycznie modyfikowanych jabłek odmiany Fuji KLIK. Jabłka zmodyfikowano by nie brązowiały po przekrojeniu.
8. Nigeria. Urzędnicy państwowi informują, że władze są na finiszu zakończenia procesu komercjalizacji dwóch roślin genetycznie modyfikowanych z cechą odporności na szkodniki (gen Bt): wspięgi Bt i bawełny Bt. Najprawdopodobniej jeszcze w roku 2018 rośliny te trafią na pola rolników KLIK.
9. Nowa Zelandia. Aktywiści z grupy GE Free NZ kwestionują decyzję Agencji ds. bezpieczeństwa żywności ws. zezwolenia na sprzedaż genetycznie modyfikowanego Złotego ryżu i domagają się ponownej oceny KLIK.
10. Raport stanu biotechnologii rolniczej w Senegalu, Kanadzie.
11. Rwanda. Urząd ds. środowiska przedstawił projekt ustawy regulującej kwestię wykorzystania roślin GM w badaniach oraz ich komercjalizację KLIK.
12. USA:
– Agencja ds. Żywności i Leków autoryzowała genetycznie modyfikowany ryż Huahui-1 opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Rolniczego Huazhong (Chiny). Ryż GM przeznaczony jest do konsumpcji przez człowieka i zwierzęta. Modyfikowany ryż zawiera cechę odporności na szkodniki KLIK;
– Grupa naukowców poinformowała, że udało im się uzyskać genetycznie „edytowane” krowy, którym nie rosną rogi. Pozwoliłoby to na bardziej humanitarną hodowlę, cielęta nie musiałyby przechodzić bolesnego zabiegu dekornizacji – usuwania rogów KLIK.
Inne
1. Czy możliwe jest stworzenie superczłowieka? Wywiad z genetykiem KLIK. Nawet gdybyśmy potrafili tak modyfikować geny, by noworodki były idealne, to nadal nie umielibyśmy ograniczyć ludzkiej woli. Co z tego, że ktoś miałby końskie zdrowie, jeśli żyłby w szkodliwy dla siebie sposób – mówi w wywiadzie Ewa Bartnik, profesor nauk biologicznych, genetyk z Instytutu Genetyki i Biotechnologii Wydziału Biologii UW i Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN.
2. Upiór straszący w naszych czasach. Czy słusznie budzi lęk? Czy modyfikowane genetycznie rośliny stanowią jakieś zagrożenie dla ludzi? Marcin Rotkiewicz, autor „W królestwie Monszatana”, renomowany dziennikarz naukowy, twierdzi, że jest wręcz przeciwnie: GMO ludziom nie szkodzi, a wręcz może pomóc KLIK.
3. Transmisja wideo ze spotkania z Marcinem Rotkiewiczem, autorem książki „W królestwie Monszatana. GMO, gluten i szczepionki.” KLIK.
4. Wywiad z Scottem Hamiltonem Kennedy, reżyserem filmu Food Evolution KLIK..
5. Nadchodzi koniec GMO? Czy nowe techniki jak CRISPR wyprą konwencjonalne techniki inżynierii genetycznej? KLIK.
6. Techniki edytowania genomu mogą odmienić debatę nt. GMO KLIK.