Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
GMObiektywnie - Blog Wojciecha Zalewskiego GMObiektywnie - Blog Wojciecha Zalewskiego GMObiektywnie - Blog Wojciecha Zalewskiego

31.12.2017
niedziela

GMO Box Office – Grudzień

31 grudnia 2017, niedziela,

Top 3 wydarzeń miesiąca

1. Australijscy naukowcy wraz z kolegami z Afryki opracowali genetycznie modyfikowane odmiany wspięgi wężowatej z cechą odporności na szkodniki. Testy polowe wykazały wysoką skuteczność wprowadzonych cech, a plony były średnio o ok. 25% wyższe. Rośliny opracowano w ramach publicznego finansowania wraz ze wsparciem międzynarodowych fundacji. Jeśli państwa afrykańskie zdecydują się na komercjalizację, to wspięga GM będzie przekazywana rolnikom bez dodatkowych opłat KLIK.

2. Prezydent Ugandy – Yoweri Museveni – poinformował, że nie podpisze niedawno przyjętej przez parlament ustawy regulującej m.in. kwestię wykorzystania organizmów GM w rolnictwie. Dotychczasowy brak takich regulacji uniemożliwiał komercjalizację GMO w kraju. Decyzja prezydenta oznacza, że nadal nie można będzie wprowadzać do uprawy żadnych roślin GM KLIK.

3. Chińscy naukowcy donoszą na łamach czasopisma Nature o opracowaniu nowej metody transformacji roślin, która może być przełomem. Badacze modyfikują rośliny z wykorzystaniem magnesów i nanocząsteczek, a rolę wektora DNA pełni pyłek rośliny. Chińczycy twierdzą, ze metoda jest wysoce wydajna i znacznie łatwiejsza oraz mniej czasochłonne metody, które polegają m.in. na prowadzeniu długotrwałych kultur tkankowych w celu regeneracji roślin GM KLIK.

Badania naukowe, publikacje, raporty

1. Uzyskiwanie drzewek owocowych z pomocą nowych technik hodowli: techniczne i prawne wyzwania KLIK.

2. Bezpieczeństwo żywności i pasz uzyskiwanych z genetycznie modyfikowanych roślin KLIK.

3. Badanie toksyczności chronicznej soi GM (GTS40-3-2) na szczurach laboratoryjnych KLIK.

Polska

1. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowuje przepisy umożliwiające oznakowanie produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych KLIK. Resort pracuje nad przepisami umożliwiającymi oznakowanie produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych, jako „wolne od GMO”.

2. Jeżeli nie GMO, to co? „Straty z tytułu żerowania omacnicy szacuje się na 1 mln ton kukurydzy rocznie i to są wymierne straty ekonomiczne nie mówiąc o zdrowotności. Znacznie poważniejszy jest jednak ich wpływ na pogorszenie się jakości plonu zielonki, kiszonki, CCM i ziarna na skutek szybszego opanowywania uszkodzonych roślin przez sprawców chorób” KLIK. „W niektórych krajach Europy można zastosować bezpieczną i prostą biotechnologię, która przynosi bardzo dobre efekty ekonomiczne, zdrowotne, środowiskowe, ale u nas ta metoda ze względów politycznych jest zabroniona.”

Europa

1. Raport Departamentu rolnictwa USA nt. stanu biotechnologii rolniczej w Hiszpanii, Serbii, Wielkiej Brytanii, Bośni i Hercegowinie i Ukrainie.

2. Wielka Brytania. Michael Gove – minister środowiska, zapowiedział że po wyjściu z Unii Europejskiej rząd utrzyma zakaz upraw roślin GM na terenie kraju KLIK.

3. Szwajcaria. Władze zidentyfikowały obecność genetycznie modyfikowanego rzepaku (mniej niż 0,5%) w dostępnych w sprzedaży karmach dla ptaków. Zidentyfikowane odmiany są dopuszczone na rynek UE KLIK.

4. Niemcy. Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka zmodyfikowali bakterie E. Coli w efekcie czego produkują funkcjonalny roślinny enzym RuBisCo – kluczowy enzym w przebiegu procesu fotosyntezy. Dzięki zmodyfikowanym bateriom wytwarzającym RuBisCo łatwiejsza będzie praca nad udoskonaleniem właściwości enzymu, co w przyszłości mogłoby być wykorzystane dla zwiększenia efektywności fotosyntezy w komórkach roślinnych KLIK.

5. Unia Europejska autoryzowała sześć nowych roślin GM: 4 odmiany soi, 1 rzepaku i 1 kukurydzy. Dopuszczone na rynek odmiany mogą być wykorzystywane do produkcji pasz i/lub żywności KLIK.

Świat

1. Raport Departamentu rolnictwa USA nt. stanu biotechnologii rolniczej w Angoli, Kolumbii, Kostaryce, Australii, RPA, Mozambiku, Maroko, Indiach, Birmie, Tajwanie, Tajlandii, Dominikanie, Wenezueli, Tunezji, Japonii, Peru, państwach basenu Morza Karaibskiego, Hong Kongu, Indonezji, Jordanie, Gwatemali, Nikaragui i Egipcie.

2. Argentyna. Naukowcy z firmy Kheiron Biotech pracują nad genetycznie modyfikowanymi końmi sportowymi o zwiększonej szybkości czy mocy. Eksperymenty wykonywane są z wykorzystaniem techniki edytowania genomów – CRISPR KLIK. Uzyskane konie mogą w przyszłości odmienić losy rywalizacji sportowej w jeździectwie.

3. Australia:

– Przegłosowana w parlamencie stanu Australia Południowa z końcem listopada ustawa o wydłużeniu zakazu uprawy roślin GM do końca 2025 roku rozzłościła przedstawicieli organizacji rolniczych KLIK;

– Testy wykonywane przez firmę Nuseed (Australia) wykazały, że olej uzyskiwany z genetycznie modyfikowanego rzepaku GM o zwiększonej zawartości kwasów omega-3 jest wartościowym składnikiem pożywienia stosowanego do karmienia hodowlanych łososi KLIK.

4. Korea Południowa. Władze autoryzowały trzy nowe odmiany kukurydzy GM oraz jedną soi GM, które będą mogły być importowane do kraju w celu produkcji pasz i/lub żywności KLIK.

5. Nigeria. Naukowcy informują o sukcesach testów polowych genetycznie modyfikowanej kukurydzy odpornej na szkodniki i o zwiększonej tolerancji na suszę. Kukurydza opracowana została w ramach międzynarodowego projektu WEMA (Water Efficient Maize for Africa) KLIK.

6. USA:

– Jak GMO zmieniło uprawy buraków cukrowych. O swych doświadczeniach opowiada rolnik – Luke Adams: „Wiele technologii ułatwia nam gospodarowanie, ale żadna nie pomogła tak bardzo jak odmiany GM odporne na herbicydy. Stosujemy mniej herbicydów, zużywamy mniej wody oraz mniej paliwa. Gleba jest lepszej jakości. W efekcie odnotowujemy znaczący wzrost w plonach. Wcześniej zbieraliśmy 25-30 ton z akra, obecnie niemal 45.” KLIK;

– Naukowcom z prestiżowej uczelni MIT udało się opracować metodę wytwarzania biologicznych czujników w technologii druku przestrzennego – sensor według ich koncepcji ma formę elastycznego tatuażu nanoszonego na powierzchnię skóry, który zmienia kolor pod wpływem konkretnych bodźców. Biotusz wykorzystany w procesie druku 3D jest oparty o matrycę hydrożelową, wzbogaconą o materiał biologiczny w postaci genetycznie modyfikowanych bakterie różnych szczepów, selektywnie wrażliwych na substancje chemiczne. KLIK.;

– CRISPR wyleczy stwardnienie zanikowe boczne? KLIK. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley w celu walki z tą chorobą postanowili sięgnąć po metodę CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), która swoją nazwę bierze od grupy enzymów broniących bakterie przed bakteriofagami czy wirusami.

Inne

1. Żeberka kurze i piwo bez GMO czyli współczesne fobie i marketing KLIK. Czyli o „tradycyjnym” piwie „wolnym od GMO”.

2. Wyznania ekoaktywisty nawróconego na naukę KLIK. Rozmowa z Markiem Lynasem, brytyjskim ekoaktywistą, publicystą i autorem książek popularnonaukowych, o walce z GMO, globalnym ociepleniu i przejściu na stronę nauki. W tygodniku POLITYKA.

3. Recenzja książki „W królestwie Monszatana” na portalu Wirtualna Polska KLIK. „Choć współczesna nauka jest triumfem ludzkiego umysłu, jej zdobycze często wywołują w nas strach. Rotkiewicz rozkłada na czynniki pierwsze największe z naszych lęków.”

4. Jak inżynieria genetyczna przyczyniła się do rozwoju farmakologii – artykuł Marcina Rotkiewicza w tygodniku POLITYKA KLIK. Dzięki biotechnologii powstaje ponad 20 proc. używanych obecnie leków. I mnóstwo produktów spożywczych.

5. Czy żywność GMO jest bezpieczna? Żywności, która powstała z organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) na polskim rynku praktycznie nie ma. Mimo to producenci chętnie deklarują na opakowaniach produktów, że są one wolne od GMO, a konsumenci, kierowani strachem, chętniej po nie sięgają. Czy słusznie? KLIK. GMObiektywnie gościnnie na blogu Damiana Parola.

6. Aktywiści w Wielkiej Brytanii świętują sukces 20 lat kampanii anty-GMO KLIK.

7. Sprzeciw wobec GMO jest nie tylko anty-naukowy ale także niemoralny KLIK.

8. Oto w jaki sposób grupy anty-GMO starają się powstrzymać rozwój i sprzedaż przyjaznego środowisku łososia GM – AquaBounty KLIK.

9. Genetyczne modyfikacje człowieka. Między fantastyką a nauką. Wykład Prof. Paweła Golika KLIK.

10. Wywiad z Josiah Zayner w The Guardian. Josiah Zayner, znany YouTuber zajmujący się tematami nauki, biohaker i były pracownik NASA, postanowił na własną rękę zmodyfikować swój genom z pomocą najnowocześniejszej i najskuteczniejszej obecnie na świecie metodzie edycji DNA w organizmach żywych o nazwie CRISPR-Cas9. Młody naukowiec wziął trochę DNA zawierającego enzym Cas9 oraz przewodnik RNA (gRNA) nakierowany na pierwszy ekson genu miostatyny. Przygotował zastrzyk i po prostu wbił igłę w ramię. Cały ten eksperyment transmitował na żywo na serwisach społecznościowych KLIK.

11. W genomie drożdży zaszyfrowano utwór Ludwika van Beethovena „dla Elizy”. Mimo że majstrowano przy ważnych genach, drożdże z „muzycznym” DNA były zdolne do życia KLIK.

12. 20 lat sukcesu upraw roślin GM KLIK.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop

Komentarze: 5

Dodaj komentarz »
  1. Z ciekawostek. IJHAR-S zakwestionowala oznaczenie kartoników z mlekiem jako „bez GMO”. W kartonikach tak oznaczonych było dokładnie to samo mleko co w standardowym kartoniku (powiedzmy firma skupiła 2 litry mleka i jeden pakowala do kartonika zwykłego a drugi do kartonika „bez GMO”) co było wprowadzeniem konsumenta w błąd przez sugerowanie, ze produkt w opakowaniu zwykłym zawiera GMO. Prawdopodobnie na firmy został też nałożony śmieszny mandat (średnia wysokość mandatu IJHAR-S w II kwartale 2017 wynosił 170zł)

  2. @donar
    Ciekawe. Można prosić o jakieś odesłanie do źródła?

  3. Do końca miesiąca na stronach GIJHAR-S pojawi się zestawienie kontroli za III kwartał 2017 (kontrola z sierpnia, w sieci sprzedazy, bez informacji o jakiego producenta chodzi i czy dane przewinienie zostało ukarane mandatem.)

  4. „6. USA:
    Wcześniej zbieraliśmy 25-30 ton z hektara, obecnie niemal 45.” KLIK;”

    Tutaj chyba błąd
    „Before genetically modified seeds, growers would yield anywhere from 25 to 30 tons of beets per acre. Now it’s closer to 45 tons per acre.”
    Z tego co wiem 1ac to 0.4ha, a więc nie z hektara a z akra.

  5. @Khalzur
    Dziękuję za czujność. Poprawione.

css.php