Top 3 wydarzeń miesiąca
1. Niemiecki koncern Bayer przejmie amerykańską firmę Monsanto za 66 mld dolarów KLIK.
2. Amerykańska Agencja ds. Ochrony Środowiska (EPA) stwierdza, że glifosat – popularny herbicyd stosowany m.in. w uprawie GMO – nie jest substancją kancerogenną. To wynik analizy naukowej zawartej w 227 stronicowym raporcie poświęconemu związkowi glifosatu z nowotworzeniem KLIK.
3. Najprawdopodobniej po raz pierwszy w historii spożyto posiłek pochodzący z roślin zmodyfikowanych za pomocą narzędzia CRIPRR – dokonał tego Stefan Jansson – naukowiec ze szwedzkiego Umeå University, który sam spożył przyrządzone danie KLIK.
Badania naukowe, publikacje, raporty
1. Wpływ upraw roślin GM na środowisko. Publikacja Flamandzkiego Instytutu Biotechnologicznego (VIB) – KLIK.
2. I kolejna publikacja VIB – tym razem o roli biotechnologii w ulepszaniu bananów KLIK.
3. Immunotoksykologiczna ocena ryżu GM z genem kodującym białko Cry1Ab/Ac KLIK. W trwajacych 6 miesięcy badaniach nie stwierdzono by karmienie makaków ryżem GM powodowało negatywne skutki immunotoksykologiczne.
4. Soja DAS-444Ø6-6 uprawiana w Brazylii jest równoważna pod względem składu z konwencjonalnym odpowiednikiem KLIK.
5. Transgeniczne zwierzęta hodowlane: stan badań i perspektywy KLIK.
Polska
1. –
Europa
1. Unia Europejska:
– Komisja Europejska autoryzowała na rynek 11 nowych odmian kukurydz GM opracowanych przez firmę Syngenta KLIK;
– W nadchodzących miesiącach Komisja Europejska zamierza zezwolić na uprawę trzech nowych odmiany kukurydzy GM KLIK.
Świat
1. Australia. Naukowcy z Queensland University of Technology wystąpili o zgodę na przeprowadzenie doświadczeń polowych ziemniaka GM KLIK.
2. Burkina Faso. Po tym jak kilka najważniejszych firm handlujących bawełną wprowadziły bojkot produktów pochodzących z odmian GM, wymuszając na rolnikach uprawę konwencjonalnej bawełny. Efekt? Wzrost zużycia pestycydów i niepewności rolników co do uzyskania satysfakcjonujących plonów KLIK.
3. Chiny. Na jednej z plantacji w prefekturze Atlay (Sinciang) wykryto nielegalne uprawy kukurydzy GM (133 ha). Firma, która prowadziła uprawy najprawdopodobniej przemycała nasiona z zagranicy KLIK.
4. Indie:
– Coraz bliżej zezwolenia na uprawę gorczycy GM. Rządowa agencja ds. oceny bezpieczeństwa GMO (GAEC) stwierdziła, że uprawa i spożywanie gorczycy GM nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka KLIK;
– Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że uprawa gorczycy GM nie oddziałuje negatywnie na owady zapylające (np. pszczołę miodną) KLIK.
5. Kenia:
– Firma Monsanto otrzymała zgodę krajowego regulatora ds. uprawy roślin GM (NEMA) na przeprowadzenie testów polowych genetycznie modyfikowanej bawełny Bt KLIK;
– Z powodu biurokracji opóźnia się rozpoczęcie testów polowych roślin GM KLIK;
– Naukowcy z dwóch lokalnych jednostek badawczych opracowali genetycznie modyfikowane odmiany bawełny odporne na szkodniki, teraz zamierzają starać się o pozwolenie na komercjalizację KLIK.
6. Raport USDA nt. stanu biotechnologii rolniczej w Izrealu KLIK.
7. RPA. Rolnicy rozszerzają areał upraw genetycznie modyfikowanych odmian soi nowej technologii Intacta RR2 Pro KLIK.
8. USA:
– Przełom w transformacji zbóż – naukowcy firmy Pioneer opracowali bardzo wydajną metodę modyfikacji genetycznej roślin jednoliściennych KLIK;
– Po zapowiedzi przejęcia firmy Monsanto przez Bayer, wielu zastanawia się nad losami „doliny agrobiotechnologicznej”, która wyrosła w okolicach siedziby firmy Monsanto w St. Louis KLIK,
– Spłonął ośrodek badawczy Departamentu Rolnictwa specjalizujący się w modyfikacjach genetycznych roślin. Stało się w tydzień po tym jak władze jednostki oraz pracownicy otrzymali pogróżki od anonimowych nadawców KLIK;
– Firma Okanagan Specialty Fruits chwali się, że otrzymała zgodę inspekcji APHIS, na komercjalizację genetycznie modyfikowanych jabłek odmiany Fuji KLIK;
– Firma DuPont wykorzystując technologię CRISPR uzyskała odmiany kukurydzy o zwiększonej tolerancji na suszę. Firma spodziewa się, że nowe odmiany już niedługo trafią na rynek. Byłyby to pierwsza kukurydza na rynku powstała z wykorzystaniem CRISPR KLIK;
– Koncern Syngenta stara się o pozwolenie na dopuszczenie na rynek nowej odmiany kukurydzy GM o nazwie Agrisure 3120 E-Z Refuge. Jest to odmiana typu „stack” o zwiększonej odporności na szkodniki KLIK.
9. Wietnam. W zeszłym roku rolnicy po raz pierwszy mogli uprawiać kukurydzę GM. Obecnie areał upraw modyfikowanej kukurydzy to ok. 100 000 hektarów i szacuje się, że do 2020 roku osiągnie 50% całkowitego areału upraw tego gatunku KLIK.
Poczynania przeciwników GMO
1. Aktywiści anty-GMO zakłócili konferencję EUCARPIA odbywającą się na Politechnice w Zurychu (ETH) poświęconą hodowli roślin. Jakie były ich argumenty podczas spotkania tego szacownego grona naukowców? Rozlewanie moczu na widowni, pozostawienie na ścianie napisu „Shit on technology”, rzucanie zgniłymi jajami oraz odchodami zwierzęcymi KLIK.
2. Posłowie Kukiz ’15 zorganizowali w Sejmie spotkanie ws. GMO. W wypowiedziach dla mediów pani Dorota Staszewska (z organizacji Koalicja Polska Wolna od GMO) straszyła ludzi czteronogimi kurczakami, które to miały być skutkiem umyślnych działań naukowców i pazernych firm (4 kończyny = 4 udka = 2x większy zysk). Wszystko składało się w całkiem rozsądną teorie gdyby nie fakt, że zdjęcia, na których pani Staszewska prezentowała czteronogie kurczaki zrobili naukowcy z Midlands State University. Dodatkowe kończyny to po prostu efekt niewłaściwego rozwoju w okresie zarodkowym, a nie efekt modyfikacji genetycznych KLIK.
3. „Czy wydalibyście własne dziecko na śmierć wywołaną przez genetycznie modyfikowaną żywność i jej trujące opryski? (…)”. Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi ICPPC oraz współpracujące z nią organizacje wzywają rząd, posłów oraz senatorów do natychmiastowego wprowadzenia zakazu upraw GMO w Polsce, a także stopniowego wycofywania ze sprzedaży produktów żywnościowych i pasz zawierających materiał modyfikowany genetycznie KLIK.
4. Iran. Przeciwnicy GMO zabiegają o poparcie najważniejszych dostojników duchownych w celu walki z roślinami GM KLIK.
Inne
1. Bayer i Monsanto – fuzja dwóch chemicznych gigantów. Marcin Rotkiewicz i Dorota Metera byli gośćmi Wojciecha Orlińskiego. Audycja w radiu TOK FM poświęcona GMO KLIK.
2. Biotechnolog o edycji genów: konieczna kontrola produktu, nie procesu. Wywiad z prof. Tomaszem Twardowskim o CRISPR KLIK.
3. Co to jest GMO i czy trzeba się go bać? Rozmowa z prof. Michałem Obuchowskim KLIK.
4. Jeśli chcecie zwalczyć wirusa Zika, zacznijcie popierać GMO KLIK.
5. „Rośliny GM są bezpieczne, a ich uprawa przyczynia się do zwiększenia plonów i dochodów rolników” – Dr Morufat BalogunDepartament Ochrony Roślin, University of Ibadan KLIK.
6. Jak GMO może pomóc w walce z globalnym ociepleniem KLIK.
1 października o godz. 16:08 90435
Amerykańskie Monsanto zostało przekazane pod technologiczną opiekę niemieckiego Bayer za 66 miliardów dolarów. Globaliści udzielili tak wielkiego kredytu firmie Bayer ponieważ ratują swoje pieniądze włożone w firmę Monsanto i doszli do wniosku, że to co amerykańskie jest niepewne, więc nie rokuje dla nich nadziei na zwiększenie zysku. To jest temat polityczny, sensu stricto, a nie problem naukowy z dziedziny genetyki, która w przyszłości zrodzi potwora, stworzonego dzięki nieprzewidywalnej mutacji ludzkich genów.
– Komisja Europejska autoryzowała na rynek 11 nowych odmian kukurydz GM opracowanych przez firmę Syngenta. Czy politycy Komisji Europejskiej posiadają fachową wiedzę z tej dziedziny wiedzy, czy podejmują decyzje opierając się na opiniach lobbystów ?
Media powinny pytać „panów tego świata” jakimi przesłankami się kierują podejmując decyzje polityczne. Komisja Europejska nie potrafi sobie dać rady z destabilizacją polityczną Europy, ale dba o interesy globalnych firm, które tworzą monopole w globalnym kołchozie jakim staje się Europa.
1 października o godz. 19:46 90436
Używanie w tytule słowa ‚obiektywnie’ jest IMHO grubym nadużyciem. Zestawianie informacji biznesowych z działaniami oszołomów informuje mnie tylko o względnej wielkości kapitałów zaangażowanych po obu stronach, nic ponadto. Cała reszta to sugestia ‚my tu wdrażamy POSTĘP a te głupie ciemniaki rzucają nam kłody’.
Nie jestem ani za ani przeciw GMO, ale chciałbym zwrócić uwagę na ten artykuł:
http://enveurope.springeropen.com/articles/10.1186/s12302-014-0034-1
Jasno z niego wynika że zbyt mało jest badań finansowanych ze źródeł niezależnych by ocenić bezpieczeństwo GMO dla człowieka i środowiska. Czy od czasu tej publikacji dużo się zmieniło?
1 października o godz. 20:21 90437
@woytek
„Czy politycy Komisji Europejskiej posiadają fachową wiedzę z tej dziedziny wiedzy, czy podejmują decyzje opierając się na opiniach lobbystów ?”
Komisja Europejska nie ma odpowiednich kompetencji ani wiedzy i dlatego opiera się na ocenie ryzyka wykonywanej przez niezależnych ekspertów i naukowców Panelu naukowego GMO Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, w skład kórego wchodzą m.in. toksykolodzy, biotechnolodzy, specjaliści od żywienia ale także i ekolodzy. Panel GMO EFSA wykonuje analizy dla każdego autoryzowanego GMO indywidualnie uwzględniając zarówno wyniki badań wykonanych przez aplikanta, ale także opierając się na dostępnych powszechnie danych literaturowych. Jeśli Panel GMO oceni, że dany GMO nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi, to Komisja nie ma podstaw by taką opinię podważać (choć niestety notorycznie i bezpodstawnie opóźnia proces autoryzacji nowych GMO na rynek UE, nie stosując się do prawa obowiązującego w Unii).
@Ciapcionog
„Jasno z niego wynika że zbyt mało jest badań finansowanych ze źródeł niezależnych by ocenić bezpieczeństwo GMO dla człowieka i środowiska.”
Trudno mi komentować prywatne stanowisko niewielkiej grupki osób ws. konsensusu co do bezpieczeństwa GMO – z listy autorów wynika, że nawet nie wszyscy są naukowcami. Konsensus w świecie naukowym co do bezpieczeństwa GMO jest dosyć powszechny. Co nie znaczy, że każdy naukowiec na Ziemi ma takie samo zdanie – wręcz przeciwnie.
Ws. konsensusu naukowego odnośnie bezpieczeństwa GMO polecam ten artykuł: Konsensus naukowy ws. bezpieczeństwa GMO.