Top 3 wydarzeń miesiąca
1. 110 laureatów Nagrody Nobla podpisało się pod listem skierowanym do Greenpeace, w którym proszą liderów tej organizacji o zaprzestanie blokowania wykorzystania organizmów genetycznie modyfikowanych w rolnictwie, krytykując ich skrajną postawę anty-GMO i prosząc o rewizję stanowiska w odniesieniu do roślin GM KLIK. Wątpię, by liderzy Greenpeace przejęli się prośbą wybitnych naukowców.
2. Eksperci od ekonomiki rolnictwa – Graham Brookes i Peter Barfoot – opublikowali raport nt. korzyści z upraw GMO w okresie 1996-2014 KLIK. Z analizy wynika jednoznacznie, że dzięki uprawie roślin GM: wzrasta produktywność rolnictwa, zwiększają się zyski rolników – przede wszystkim w państwach rozwijających się; zmniejsza się zużycie pestycydów – 581 mln kg. w okresie 1996-2014; uprawa GMO prowadzi do znacznej redukcji niekorzystnego oddziaływania rolnictwa na środowisko – zmniejszenie zużycia pestycydów, mniejsza emisja CO2, mniejsza presja na przekształcanie naturalnych ekosystemów na grunty rolne (dla zapewnienia obecnego poziomu produkcji rolniczej bez GMO należałoby wykarczować dodatkowo ok. 21 mln ha lasów).
3. USA. Członkowie Senackiej Komisji ds. Rolnictwa (zarówno Republikanie jak i Demokraci) osiągnęli porozumienie co do projektu ustawy wprowadzającej wymóg znakowania żywności GM na terenie całego kraju KLIK.
Badania naukowe, publikacje, raporty
1. Wyzwania w komercjalizacji roślin transgenicznych w Chinach KLIK.
2. Rosnąca konieczność wykorzystania GMO w rolnictwie KLIK.
3. Jak być ostrożnym ale otwartym na nowe idee: czas na aktualizację regulacji dotyczących biotechnologii i organizmów genetycznie modyfikowanych KLIK.
4. Ocena efektów eksperymentalnej uprawy bakłażana Bt w Filipinach KLIK.
5. Ocena efektu spillover związanego z uprawą transgenicznej kukurydzy Bt w Filipinach KLIK.
6. Proponowane kryteria oceny jakości naukowej badań skarmiania zwierząt doświadczalnych z wykorzystaniem żywności GM lub jej pochodnych KLIK.
Polska
1. W ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi z inicjatywy ministra Krzysztofa Jurgiel, rozpoczęte zostały prace legislacyjne w kierunku utworzenia w Polsce systemu znakowania produktów wolnych od GMO lub wyprodukowanych bez wykorzystania GMO KLIK PL.
Europa
1. Unia Europejska:
– Amerykańskie Stowarzyszenie Plantatorów Soi naciska władze Unii Europejskiej by przyśpieszyły i tak już znacząco opóźniony proces autoryzacji trzech nowych odmian soi GM KLIK;
– Unijny komisarz ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa żywności – Vytenis Andriukaitis: „Jestem rozczarowany widząc jak duża część europejskiego społeczeństwa nie ufa nowoczesnym technologiom w produkcji żywności – co najlepiej widać na przykładzie organizmów genetycznie modyfikowanych” KLIK.
2. Ukraina. Szef holdingu Astarta, zajmującego się przetwórstwem i produkcją cukru uważa. że doniesienia o tym, że aż 80% soi uprawianej na Ukrainie to nielegalne odmiany GM są wiarygodne KLIK.
3. Niemcy. Szef koncernu Bayer zaprasza aktywistów i ekologistów do rozmowy nt. planów przejęcia amerykańskiego koncernu agrochemicznego – Monsanto, w celu wyjaśnienia mitów związanych z tym tematem KLIK.
4. Rosja:
– Duma państwowa przyjęła projekt ustawy o zakazie uprawy roślin GMO KLIK PL;
– Rosyjska Akademia Nauk nakłania parlamentarzystów, by nie wprowadzali zbyt rygorystycznych regulacji prawnych i chociaż w części zezwolili na komercyjne wykorzystywanie roślin GM w produkcji roślinnej KLIK.
5. Szwajcaria. Rząd przygotował nowelizację prawa, kóra wydłuży obowiązujące moratorium na uprawy roślin GM do roku 2021. Obecne regulacje (zakaz upraw) ma obowiązywać do 2017 r. KLIK.
6. Wielka Brytania:
– Czy Brexit będzie dobry czy zły z punktu widzenia przyszłości upraw roślin GM w Wielkiej Brytanii? KLIK;
– Naukowcy z John Innes Centre uzyskali odmiany ryżu o zwiększonej produktywności, o 50% KLIK;
– Badacze z The Sainsbury Laboratory uzyskali pozwolenie na wykonywanie testów polowych ziemniaka odpornego na zarazę ziemniaka KLIK;
– Prof. Anne Glover (była główna doradczyni naukowa szefa Komisji Europejskiej) podczas spotkania ze szkockimi organizacjami rolniczymi zachęcała ich członków do większego zaangażowania w debatę nt. roślin GM, jeśli chcą by w przyszłości można było uprawiać GMO w Szkocji KLIK.
7. Raport nt. stanu biotechnologii rolniczej w Turcji.
Świat
1. Argentyna. Firma Monsanto i Rząd podpisały porozumienie ws. efektywniejszego egzekwowania należnych opłat licencyjnych za wysiewane przez rolników argentyńskich genetycznie modyfikowane odmiany soi KLIK.
2. Australia. Z okazji rocznicy 20-tu lat uprawy roślin GM, w kraju trwają debaty nt. skutków i korzyści wynikających uprawy GMO KLIK.
3. Indie:
– Interwencjonizm rządu ws. regulacji cen i opłat licencyjnych za nasiona bawełny GM może w dłuższej perspektywie znacząco ograniczyć rozwój tego sektora z uwagi na niechęć firm nasiennych do inwestowania w opracowywanie nowych odmian bawełny KLIK.
4. Izrael. Badacze opracowali transgeniczne banany o zwiększonym okresie przydatności do spożycia KLIK.
5. Japonia. Naukowcy otrzymali super rośliny – o zwiększonej produkcji biomasy i znacząco polepszonej tolerancji na stresy abiotyczne (susza, zasolenie) poprzez modyfikację genów regulujących biologiczny zegar roślin KLIK.
6. Kenia jest coraz bliżej zatwierdzenia pierwszych komercyjnych upraw kukurydzy GM KLIK.
7. Nigeria. Narodowa Agencja ds. Rozwoju Biotechnologii twierdzi, że uprawa roślin GM przyczynia się do zwiększenia efektywności produkcji roślinnej oraz wzrostu dochodów rolników KLIK.
8. USA:
– Firma Coca-Cola zapowiedziała wycofanie swoich produktów ze sklepów w stanie Vermont. To reakcja władz koncernu na wejście w życie regulacji, które wprowadzają wymóg znakowania produktów powstałych z wykorzystaniem GMO KLIK;
– Hawaje. Po tym jak sąd federalny unieważnił zakazy upraw roślin GM wprowadzone przez władze trzech okręgów, lokalne władze skierowały odwołanie od decyzji do sądu apelacyjnego KLIK;
– Senator i kandydat na Prezydenta – Bernie Sanders, deklaruje próbę zablokowania senackiej ustawy ws. znakowania żywności zawierającej GMO KLIK.
Poczynania przeciwników
1. Nigeria. Grupka lokalnych organizacji anty-GMO domaga się od władz unieważnienia pozwolenia na przeprowadzenie na terenie kraju szeregu doświadczeń polowych genetycznie modyfikowanych odmian kukurydzy KLIK.
2. Tego można było się spodziewać. W Europie pojawiły się pierwsze zorganizowane kampanie przeciw wykorzystaniu techniki CRISPR/Cas9 do edytowania genów w ludzkich komórkach KLIK.
Inne
1. Australijskie i europejskie regulacje prawne w znaczący sposób utrudniają rozwój nowych roślin GM dla rolnictwa KLIK.
2. FAQ: Czym jest CRISPR/Cas9 i inne nowe techniki hodowli (NBT) KLIK.
3. Pełny raport Amerykańskiej Akademii Nauk poświęcony roślinom GM już dostępny w internecie (Open Access) KLIK.
4. Niespodzianka! GMO są wykorzystywane nie tylko w produkcji żywności. Wykorzystywane są także w produkcji leków, środków czystości i wielu innych dziedzinach gospodarki KLIK.
5. Jak wykarmić 10 miliardów ludzi – artykuł w The Economist KLIK.
2 lipca o godz. 3:04 90396
„2. Ukraina. Szef holdingu Astarta, zajmującego się przetwórstwem i produkcją cukru uważa. że doniesienia o tym, że aż 80% soi uprawianej na Ukrainie to nielegalne odmiany GM są wiarygodne KLIK.”
Czy GMO – to „cudowne ziarno” będące komunią Monsanto dla ludzkości może być nielegalne ?
Czy Monsanto korzysta z nasion za zgodą Boga, twórcy tego boskiego cudu, jakim jest odnawialność życia przechowywana w nasionach. Jeżeli owady i bakterie nie chcą jeść ziaren modyfikowanych genetycznie , to dlaczego ma te nasiona jeść człowiek żyjący w symbiozie biologicznej z owadami bakteriami od miliona lat ?
2 lipca o godz. 15:27 90397
Zmiany klimatyczne i niekontrolowany przyrost naturalny powoduja glod i niedozywienie coraz wiekszej liczby ludzi, dzieci w szczegolnosci. Bylem kiedys w rejonie na poludnie od Sudanu. Srednia zycia jest tam dobrze ponizej szescdziesieciu lat. Jedynym marzeniem tych ludzi jest porzadnie sie najesc. Im naprawde jest obojetne co jedza.
Re woytek „Jeżeli owady i bakterie nie chcą jeść ziaren modyfikowanych genetycznie , to dlaczego ma te nasiona jeść człowiek żyjący w symbiozie biologicznej z owadami bakteriami od miliona lat?” Ten sam argument wysuwano kiedy Jenner, Pasteur i inni wynalezli szczepionki przeciwko roznym chorobom. Diabelski wynalazek – tak to wtedy okreslono. Przyklady mozna mnozyc.
3 lipca o godz. 1:25 90398
@schwarzerpeter
„Ten sam argument wysuwano kiedy Jenner, Pasteur i inni wynalezli szczepionki przeciwko roznym chorobom. Diabelski wynalazek – tak to wtedy okreslono. Przyklady można mnożyć.”
To nie jest ten sam argument.
Trzeba zapewnić ludziom dostęp do szkoły , to jest najlepszy środek antykoncepcyjny.
Nie można ludzkiego jedzenia traktować jak paszy dla zwierząt, a ludzi jak zwierzęta. 10 miliardów konsumentów paszy to globalny raj biznesowy dla ogłupiałych z chciwości polityków i handlarzy.
3 lipca o godz. 11:51 90399
„Czy GMO – to „cudowne ziarno” będące komunią Monsanto dla ludzkości może być nielegalne ?”
Po pierwsze, GMO nie pochodzą jedynie od Monsanto.
Po drugie, jak najbardziej zarejestrowane odmiany mogą być nielegalne, bo zmiany w genomie wynikające z ustawy o GMO podlegają patentowaniu.
„Czy Monsanto korzysta z nasion za zgodą Boga,”
Może się spytali i nie usłyszawszy odpowiedzi, stwierdzili że nie ma obiekcji 😉
„twórcy tego boskiego cudu, jakim jest odnawialność życia przechowywana w nasionach.”
Twórcą tego „cudu” jest ewolucja.
„Jeżeli owady i bakterie nie chcą jeść ziaren modyfikowanych genetycznie”
Masz na poparcie tych słów jakieś badania?
” to dlaczego ma te nasiona jeść człowiek żyjący w symbiozie biologicznej z owadami bakteriami od miliona lat?”
Bo niczym się nie różnią od nasion uzyskanych metodami konwencjonalnymi. No chyba że na plus.
3 lipca o godz. 15:10 90400
@Poyu
1/ Naturalna Ewolucja to nie jest rewolucja Monsanto – firmy która była producenem chemii używanej przez oszalałych zbrodniarzy w wojnie.
2/ „sukces” GMO polega głównie na tym że roślin i owoców nie chcą konsumować bakterie, które również powstały w wyniku Ewolucji.
3 lipca o godz. 15:44 90401
Ad 1.
Co jesteś taki zafiksowany na to Monsanto? Firma ta nie jest jedynym graczem na scenie biotechnologicznej. Owszem, ma swoje na sumieniu, ale nie można wszystkiego odnosić ciągle do przeszłości. Obecnie mamy inne czasy, inne standardy, inne metody analityczne, inne regulacje prawne, inne wymagania jakościowe, toksykologiczne, itd…
Poza tym, dana firma wydając na R&D, badania oraz rejestrację nowej odmiany roślin GM grube miliony dolarów, chciałaby po prostu na niej zarobić. Co w tym jest dziwnego? Konwencjonalne odmiany również się przecież patentuje. Nie sztuka podpatrzeć przez inne firmy całego „know how” i wypuścić na rynek kopię innowacyjnego produktu, na powstanie i przebadanie którego pierwsza firma wydała kupę kasy i przeznaczyła ogrom czasu.
Ad 2.
Jakie gatunki bakterii nie chcą konsumować GMO? Jakich dokładnie odmian roślin GM nie chcą te bakterie konsumować? Dlaczego nie chcą ich konsumować? Po raz drugi proszę o publikacje naukowe.
4 lipca o godz. 12:22 90402
woytek – ewolucja to proces trwający w naturze setki tysięcy , miliony lat. Człowiek i inne żyjące na świecie stworzenia ( ściślej – ich organizmy) przez ten sam okres adaptowały się ( trudno dziś określić jakim kosztem ) do zmieniających się warunków. Natura zawsze zmierza do zachowania stanu równowagi – jeśli się to nie uda to katastrofa.
Nawozy sztuczne, chemiczne środki ochrony roślin, wysokoprzetworzone produkty spożywcze z chemicznymi dodatkami konserwującymi, wzmacniającymi smak itp. GMO to sprawa ostatnich dziesięcioleci. Na skali rozwoju i ewolucji czlowieka to ułamek sekundy a w tak krótkim czasie żaden organizm nie potrafi się dostosować.
Człowiek jest zbyt głupi aby tę całą złożoność, wzajemne zalezności, zrozumieć, przewidzieć skutki. Podchodzi do każdego problemu selektywnie z czego skutek taki, iż jedno naprawi a prszy okazji 10 innych spieprzy.