Top 3 wydarzeń miesiąca
1. Amerykańska Akademia Nauk – najbardziej prestiżowe stowarzyszenie naukowe w USA – opublikowała raport poświęcony roślinom genetycznie modyfikowanym. Ponad 20-tu ekspertów przez dwa lata przeanalizowało ok. 1000 publikacji naukowych z ostatnich 20-tu lat. W raporcie uwzględniono wnioski z serii publicznych wysłuchań ponad 80-ciu ekspertów oraz ok. 700 opinii zgromadzonych w ramach konsultacji społecznych KLIK. Autorzy raportu jednoznacznie wskazują, że genetycznie modyfikowane organizmy – w tym przypadku rośliny GM i żywność z nich uzyskiwana – nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska. Nie znaleziono dowodów na to by spożywanie żywności GM uzyskiwanej z roślin GM przyczyniało się do zwiększenia ryzyka zachorowalności m.in. na raka, powodowało alergie, autyzm, wpływało negatywnie na rozrodczość czy powodowało otyłość.
2. Połączona komisja ekspertów FAO i WHO ds. zawartości pestycydów w żywności (JMPR) stwierdziła, że „glifosat obecny w diecie nie niesie ryzyka powodowania nowotworów u człowieka” KLIK.
3. Rząd Prawa i Sprawiedliwości składa projekt nowelizacji ustawy o paszach dotyczący GMO. W uzasadnieniu zapewnia o bezpieczeństwie GMO jak i kluczowej roli jaką pełnią w polskiej gospodarce KLIK PL.
Badania naukowe, publikacje, raporty
1. Naukowy Panel GMO Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport z oceny ryzyka bawełny 281-24-236 × 3006-210-23 × MON 88913 (Dow Agrosciences). W podsumowaniu czytamy, że bawełna GM jest tak samo bezpieczna jak konwencjonalny odpowiednik KLIK.
2. Białko Cry1Ie nie wpływa negatywnie na pszczołę miodną – wyniki badań chińskich naukowców KLIK.
3. Ocena nastawienia chińskich rolników do uprawy genetycznie modyfikowanego ryżu odpornego na szkodniki KLIK.
4. Nastawienie Polaków do genetycznie modyfikowanych organizmów – wyniki badań opinii społecznej KLIK.
5. Czego konsumenci nie wiedzą o GMO i jak wpływa to na kształtowanie ich poglądów KLIK.
6. Analiza wyników głosowań państw członkowskich ws. autoryzacji organizmów GM w Unii Europejskiej KLIK.
7. Legalne lecz bardzo kosztowne: analiza regulacji Unii Europejskiej w odniesieniu do GMO w kontekście sporu pomiędzy UE a USA w ramach WTO KLIK.
Polska
1. Unijny Komisarz ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności – pan Vytenis Andriukaitis, podczas wizyty w Polsce zapewniał o bezpieczeństwie GMO. „Nie ma dowodów na to, że GMO jest niebezpieczne, szczególnie jeżeli chodzi o pasze dla zwierząt. Rozumiem, że są różne publikacje na ten temat. Są na przykład naukowcy, którzy twierdzą że szczepionki dla dzieci powodują autyzm. Na pewno trzeba czytać, ale to nie oznacza, że wszystko co przeczytamy w Internecie jest prawdą. My musimy opierać się na danych naukowych, a te są jednoznaczne …” KLIK PL.
2. Rozmowa z Prof. Janem Krzysztofem Ludwickim, kierownikiem Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka w Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie.
„GMO też wielu uznaje za samo zło.
– Nikt mnie nie przekonał, że produkty inżynierii genetycznej, mówię o żywności, są szkodliwe. (…)
Nie popiera pan hasła: „Polska wolna od GMO”.
– Jest szkodliwe. Na jednym ze spotkań z poprzednim ministrem rolnictwa, który tak głosił, wstałem i powiedziałem: „Panie ministrze, ja się wstydzę za nasz kraj”. Bo to dowód ciemnoty i hołdowania niskim populizmom – z tej samej półki co walka z in vitro. Powinniśmy mieć wzgląd na naukę, która mówi, że nie ma dowodów, iż GMO jest szkodliwe.” KLIK PL.
3. Rzad rozpoczął procedurę legislacyjną, której celem jest wydłużenie obowiązywania moratorium na zakaz stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt gospodarskich. Pasze będą mogły być stosowane do końca 2020 r. KLIK PL.
4. Krajowa Rada Izb Rolniczych popiera projekt ustawy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zakładający przesunięcie wejścia w życie zakazu stosowania pasz z genetycznie modyfikowanych organizmów KLIK PL.
5. Odpowiedź Ministerstwa Rolnictwa na apel Wielkopolskiej Izby Rolniczej w sprawie pasz GMO KLIK PL.
Europa
1. Unia Europejska:
– Z powodu braku regulacji ws. klasyfikacji organizmów uzyskanych za pomocą najnowocześniejszych technik inżynierii genetycznej, produkt firmy Cibus – rzepak odporny na herbicyd, nie może wejść na rynek KLIK. Kolejny przykład jak kampanie eko-aktywistów i upolitycznienie tematu GMO prowadzi do wyhamowania rozwoju nowoczesnych technologii w rolnictwie;
– Komitet ds. Rozwoju Parlamentu Europejskiego wezwał w niewiążącym raporcie członków państw G8 (Francja, Włochy, Niemcy, Japonia, Wielka Brytania, USA oraz zawieszona Rosja) do rezygnacji z wysiłków mających na celu promowanie upraw GMO w Afryce KLIK PL;
– Na stronach Wspólnotowego Centrum Badawczego (JRC) pojawiło się zgłoszenie wniosku o zamierzone uwolnienie do środowiska eksperymentalnej soi GM. Uwolnienie ma być wykonywane na terenie Czech KLIK.
2. Niemcy:
– Bayer zamierza przejąć koncern biotechnologiczny Monsanto. Niemiecki producent chemikaliów oferuje za niego 62 mld dolarów – 122 dol. za jedną akcję. Jeśli dojdzie do transakcji, Bayer stanie się największym na świecie producentem chemii i nasion dla rolnictwa. KLIK PL;
– Propozycja Bayer ws. przejęcia Monsanto wywołała w kraju silne reakcje aktywistów anty-GMO, którzy jednoznacznie sprzeciwiają się połączeniu obu koncernów KLIK.
3. Ukraina. Według urzędników amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, ok. 80% soi uprawianej na Ukrainie to odmiany GM – nielegalnie wysiewane przez rolników. W przypadku kukurydzy, szacuje się, że 10% to GMO KLIK.
4. Wielka Brytania:
– The Royal Society – jedno z najbardziej prestiżowych gremiów naukowych – opublikowało przewodnik o roślinach genetycznie modyfikowanych. The Royal Society zapewnia o bezpieczeństwie roślin GM dla zdrowia człowieka. Przeczytamy także, że nie stanowią zagrożenia dla środowiska KLIK;
– Departament Środowiska i Rolnictwa wydał zgodę na przeprowadzenie doświadczeń polowych genetycznie modyfikowanych ziemniaków uzyskanych przez badaczy z The Sainsbury Laboratory;
– Szkocja. Rolnicy oczekują, że władze wezmą pod uwagę najnowszy raport Amerykańskiej Akademii Nauk i rozważą zniesienie zakazu uprawy roślin GM KLIK.
Świat
1. Argentyna:
– Władze poinformowały, że firma Monsanto będzie musiała poczekać jeszcze kilka miesięcy zanim jej nowa odmiana soi – Intacta, uzyska pełną ochronę patentową KLIK;
– Władze Monsanto zapowiedziały, że wstrzymują proces wprowadzania na rynek argentyński nowych odmian soi GM. Decyzja została podjęta, po bezskutecznych próbach osiągnięcia porozumienia z władzami ws. zapewnienia ochrony patentowej odmian soi należących do Monasnto KLIK.
2. Australia. Parlament stanu Zachodnia Australia rozpoczął pracę nad zniesieniem regulacji uniemożliwiających uprawę roślin GM na terenie stanu KLIK.
3. Bnagladesz. Zachęcone sukcesem uprawy bakłażana Bt, władze zdecydowały się na przeprowadzenie doświadczeń polowych trzech nowych roślin GM: ziemniaka odpornego na zarazę ziemniaka; bawełnę Bt (odporna na szkodniki) i ryż o zwiększonej zawartości pro-witaminy A KLIK.
3. Ghana. Rolnicy są zachęcani do uprawy roślin GM KLIK.
4. Indie:
– W obliczu coraz dotkliwszych niedoborów wody, Indyjska Rada ds. Badań Rolniczych proponuje zwiększenie intensywności badań nad uzyskaniem genetycznie modyfikowanej trzciny cukrowej o zwiększonej tolerancji na suszę KLIK;
– Minister środowiska poinformował, że na terenie całego kraju prowadzonych jest łącznie 18 doświadczeń polowych genetycznie modyfikowanych roślin KLIK;
– Władze zaostrzają regulacje dotyczące ochrony własności intelektualnej hodowców. Zdecydowano, że opłaty licencyjne nie będą mogły stanowić więcej niż 10% całkowitej ceny nasion GM KLIK.
5. Kanada:
– Podsumowanie 20-tu lat uprawy GMO w Kanadzie. uprawa roślin GM przyniosła znaczące korzyści dla konsumentów, rolników, zdrowia, środowiska i zrównoważonego rozwoju rolnictwa KLIK;
– Stowarzyszenie producentów soi – Soy Canada – wysłało zapytanie do Komisji Europejskiej, celem uzyskania oficjalnego uzasadnienia powodów opóźniania autoryzacji nowych odmian soi GM na rynek EU KLIK.
6. Kolumbia. Dzięki uprawie roślin GM w latach 2014-2015 rolnicy uprawiający bawełnę i kukurydzę GM uzyskali o 55% większe dochody KLIK.
7. Pakistan. Pendżabska Rada Nasienna (PSC) zezwoliła na uprawę 27 nowych odmian genetycznie modyfikowanej bawełny Bt KLIK.
8. RPA. Stowarzyszenie przemysłu agrobiotechnologicznego Afryki Południowej (ABI) twierdzi, że bez GMO produkcja kukurydzy byłaby na znacznie niższym poziomie niż obecnie a kraj musiałaby się wspierać znaczącym importem kukurydzy z zagranicy KLIK.
9. USA:
– Naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie opracowali genetycznie modyfikowane cytryny o zwiększonej zawartości pro-zdrowotnych antocyjanów KLIK;
– Nieoczekiwany skutek prawa ustanowionego przez niewielki stan Vermont – od lipca na terenie stanu będzie trzeba znakować żywność GM. Najwięksi producenci żywności bez rozgłosu wprowadzają dobrowolne, ogólnokrajowe znakowanie swych produktów wyprodukowanych w oparciu o GMO. KLIK;
– Oregon. Sąd okręgowy unieważnił obowiązujące na terenie dwóch okręgów regulacje prawne wprowadzające zakaz uprawy roślin GM KLIK;
– Największe firmy zajmujące się handlem zbożami poinformowały, że nie będą skupować ziaren nowych odmian roślin GM, które nie uzyskały autoryzacji na kluczowych rynkach światowych, m.in. w Unii Europejskiej KLIK.
Poczynania przeciwników
1. Unia Europejska. Aktywiści z grup: Testbiotech, European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility (ENSSER) i Sambucus, próbują storpedować proces autoryzacji nowej odmiany soi GM o nazwie Intacta (opracowana przez Monsanto). W Europejskim Trybunale Sprawiedliwości odbyło się wysłuchanie, ws. skargi wspomnianych organizacji na decyzję Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, którego eksperci stwierdzili, że soja Intacta nie stanowi dodatkowego ryzyka dla zdrowia ludzi i zwierząt KLIK.
2. USA. Aktywistki z organizacji Matki Ameryki, we wsparciu producentów żywności organicznej, rozpoczęły kampanie wymierzoną w GMO i stosowany w ich uprawie herbicyd – glifosat KLIK.
3. Maj to ważny miesiąc w kalendarzu każdego szanującego się aktywisty anty-GMO. Pod koniec miesiąca każdego roku odbywają się marsze pt.: Marsz Przeciw Monsanto. W tym roku frekwencja nie wszędzie dopisała, w Vancouver odwołano marsz z uwagi na niewielkie zainteresowanie KLIK.
Inne
1. Fotoreportaż: Historia genetycznie modyfikowanego Bakłażana Bt w Bangladeszu KLIK.
2. Spojrzenie na hodowlę roślin GM – wywiad z Surinderem Chopra, hodowcą kukurydzy z Penn State University KLIK.
3. Infografika: Blokowanie autoryzacji nowych GMO na rynek Unii Europejskiej będzie kosztowne dla jej gospodarki KLIK.
4. Mary-Dell Chilton – pionierka w tworzeniu roślin genetycznie modyfikowanych – mówi o przyszłości roślin GM w rolnictwie KLIK.
5. Przyjazna środowisku strona roślin genetycznie modyfikowanych KLIK.