Top 3 wydarzeń miesiąca
1. Zakaz produkcji i wprowadzania do obrotu pasz z genetycznie modyfikowanymi składnikami będzie przesunięty – poinformowało ministerstwo rolnictwa. Miał on wejść w życie w 2017 roku, ale ze względu na złą sytuację w polskim rolnictwie zostanie wprowadzony w 2021 roku KLIK PL. Okazuje się, że jednak bez GMO polskie rolnictwo ma ogromny problem.
2. Organizacja ISAAA opublikowała raport nt. stanu upraw roślin GM w roku 2015. W 20-tym roku uprawy GMO ich areał wyniósł 197,7 mln. ha (w stosunku do roku 2014 zmniejszył się o 1%) KLIK PL.
3. Francuski Sąd Najwyższy (Conseil d’Etat) stwierdził, że wprowadzony w 2014 zakaz uprawy kukurydzy MON810 jest nielegalny. Dlaczego? Władze Francji nie potrafiły przedstawić dowodów by odmiana ta stanowiła zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt lub środowiska KLIK. To czwarty raz kiedy zakaz władz Francji zostaje uznany za nielegalny. W 2013 roku ten sam Sąd ocenił za nielegalny zakaz wprowadzony w 2011 r i go anulował. Wcześniej w 2011 r. Sąd Najwyższy uznał, że zakaz z 2008 roku był nielegalny i go anulował. W tym samym roku także Europejski Trybunał Sprawiedliwości stwierdził, że zakaz uprawy kukurydzy GM wprowadzony w 2011 roku był nielegalny.
Badania naukowe, publikacje, raporty
1. Ekonomiczne skutki wejścia w życie zakazu stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt w Polsce – raport Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej KLIK PL. „… egzekwowanie przepisów doprowadzi zatem do podwyżki cen mięsa i jaj spożywczych osłabiając polskich przedsiębiorców, nie realizując swojego podstawowego celu – wykluczenia produktów GMO z obrotu na naszym rynku spożywczym.”
2. Ekonomiczne skutki wprowadzenia do uprawy genetycznie modyfikowanej trzciny cukrowej odpornej na szkodniki KLIK. Wyniki badań wskazują, że uprawa trzciny GM przyczyni się do wzrostu produkcji, zmniejszenia zużycia pestycydów, skutkując znaczącymi korzyściami ekonomicznymi dla rolników ale także konsumentów.
3. Nowy paradygmat ws. regulacji prawnych obejmujących zwierzęta genetycznie modyfikowane wykorzystywane do produkcji żywności KLIK.
4. Rola biotechnologii w walce z ociepleniem klimatu – kwestia polityczna? KLIK.
5. Panel naukowy ds. GMO Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował raport nt. oceny bezpieczeństwa bawełny 281-24-236 × 3006-210-23 × MON 88913 (Dow Agrosciences). W podsumowaniu eksperci stwierdzają, że bawełna GM jest tak samo bezpieczna jak konwencjonalny odpowiednik KLIK.
6. Ocena ryzyka uwalniania organizmów transgenicznych do środowiska – raport grupy roboczej OECD KLIK.
7. Zasada przezorności – błędne rozumienie i niewłaściwe użycie w odniesieniu do GMO KLIK.
8. Transgerniczna sałata z genem Cry1Ac1 nie wpływa negatywnie na pająki z gatunku Pardosa astrigera KLIK.
9. Genetycznie modyfikowana kukurydza: mniej pracy dla Niej, więcej ziarna dla Niego. Doświadczenia uprawy kukurydzy GM przez drobnych rolników w RPA KLIK.
Polska
1. Czy pasze GM to konieczność? „Jesteśmy skazani na pasze z soją GMO – mówi prof. Franciszek Brzóska z Instytutu Zootechniki w Krakowie. – Nie ma innej możliwości zaspokojenia potrzeb paszowych hodowanych zwierząt niż pasze z dodatkiem importowanej soi GMO.” KLIK PL. „Jeśli zakażemy stosowania takich pasz w Polsce padnie drobiarstwo, a zamiast polskich kurczaków będziemy jeść kurczaki z zagranicy, oczywiście karmione paszą z dodatkiem soi GMO.”
2. 18 kwietnia 2016 r. odbyła się w Ministerstwie Rolnictwa konferencja zorganizowania przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej nt. skutków wejścia w życie zakazu stosowania GMO w żywieniu zwierząt KLIK PL.
3. „Nasze rolnictwo jest rolnictwem czystym. Dzisiaj jest wielkie zapotrzebowanie na wysokiej jakości dobra, nazwijmy to ekologiczną żywność. Przede wszystkim taką, która jest pozbawiona elementów GMO. Być może tu należy upatrywać szansy dla przyszłych perspektyw – przekonywał w środę prezydent Andrzej Duda podczas posiedzenia Narodowej Rady Rozwoju” KLIK PL.
Europa
1. Unia Europejska:
– Kolejne opóźnienie w publikacji raportu Komisji Europejskiej ws. klasyfikacji organizmów żywych ulepszanych za pomocą tzw. nowych technik hodowli (przede wszystkim najnowszych metod inżynierii genetycznej). W chwili obecnej prawo UE w żaden sposób nie obejmuje tego typu organizmów co rodzi wiele problemów i niepewności co do możliwości ich wykorzystywania w praktyce KLIK. Początkowo raport miał ukazać się z końcem 2015 r;
– Komisja Europejska zamierza autoryzować import kolejnych trzech linii genetycznie modyfikowanych soi jako surowiec do produkcji pasz KLIK.
2. Litwa. Ministerstwo Środowiska proponuje do 10 razy zwiększyć kary za uprawianie i sprzedawanie na Litwie transgenicznych roślin jadalnych czy też innych genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO) KLIK PL.
3. Wielka Brytania. Badacze z ośrodka Rothamsted Research otrzymali zgodę krajowych agencji na prowadzenie doświadczeń polowych genetycznie modyfikowanego lnicznika siewnego o zwiększonej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 KLIK.
Świat
1. Argentyna. Przez 20 lat uprawy roślin GM autoryzowano już 35 odmian GMO KLIK.
2. Birma. Naukowcy planują rozpoczęcie pierwszych doświadczeń polowych z genetycznie modyfikowanymi orzechami ziemnymi KLIK.
3. Ghana. Urząd ds. Biobezpieczeństwa dementuje informacje rozpowszechnianie przez organizacje anty-GMO, o tym by na rynku pojawiła się żywność genetycznie modyfikowana KLIK.
4. Indie:
– Czy Indie potrzebują genetycznie modyfikowanej gorczycy? KLIK;
– Władze krajowe oczekują, że w ciągu roku trafią do uprawy odmiany bawełny GM opracowane w lokalnych instytutach rolniczych KLIK;
– Sąd Najwyższy stanu Telangana odrzucił skargę firmy Mahyco (Monsanto) ws. decyzji władz stanu o zredukowaniu o74% opłaty licencyjnej za wykorzystywanie technologii Bolgard II (bawełna odporna na szkodniki) przez hinduskie firmy nasienne KLIK.
5. Kanada. Rolnicy ze stanu Alberta zaniepokojeni planami wprowadzenia do uprawy genetycznie modyfikowanych odmian lucerny KLIK.
6. Kenia. Genetycznie modyfikowane odmiany kukurydzy odporne na szkodniki będą dopuszczone do uprawy od 2018 roku KLIK.
7. Nigeria. Zrzeszenie firm branży tekstylnej twierdzi, że wprowadzenie do uprawy genetycznie modyfikowanych odmian bawełny wygeneruje 500 000 nowych miejsc pracy KLIK.
8. Nowa Zelandia powinna zaakceptować uprawę roślin GM jeśli chce być konkurencyjna w produkcji roślinnej KLIK.
9. USA:
– Firma Dow poinformowała, że zamyka produkcję pestycydu Lannate w Teksasie z powodu dramatycznego spadku popytu na środek, spowodowanego uprawą przez brazylijskich rolników odpornej na szkodniki soi GM Intacta (dzięki tej odmianie rolnicy wykonują 1 oprysk na szkodniki, zamiast 10 w przypadku konwencjonalnych odmian) KLIK;
– Wiele wskazuje, że już niedługo na archipelagu Floryda Keys będą uwalniane komary GM w celu walki z rozprzestrzeniającym się wirusem Zika KLIK;
– Ulepszone za pomocą techniki CRISPR pieczarki nie są GMO i nie wymagają nadzoru – taką decyzję podjęła Inspekcja ds. Fitosanitarnych Departamentu Rolnictwa (APHIS) KLIK. W pieczarkach zedytowano rodzinę genów PPO, w efekcie zredukowano niekorzystny efekt brązowienia grzybów;
– Mieszkańcy stanu Floryda będą pytani w referendum czy zgadzają się na uwalnianie genetycznie modyfikowanych komarów do środowiska KLIK;
– Firma DuPont zapowiada wprowadzenie na rynek nowej odmiany kukurydzy uzyskanej z wykorzystaniem techniki CRISPR. Inspekcja APHIS już stwierdziła, że nie będzie nowej odmiany traktować jako GMO KLIK.
10. Zambia. Urząd ds. Bio-bezpieczeństwa wydał zgodę na import produktów GMO KLIK.
Poczynania przeciwników
1. Bardzo wpływowa osoba w ruchu rolnictwa organicznego w Europie – pan Urs Niggli (od 25 latdyrektor szwajcarskiego Instytutu Rolnictwa Ekologicznego) – popiera wykorzystanie techniki CRISPR do ulepszania roślin użytkowych. Pan Niggli, swoim poparciem dla techniki CRISPR, przełamał panujący od lat w ruchu rolnictwa ekologicznego dogmat, że techniki inżynierii genetycznej – jako nienaturalne – z założenia nie powinny być wykorzystywane w hodowli roślin KLIK. Wypowiedzi pana Nigli niemal natychmiast spotkały się z ostrą krytyką z jego własnego środowiska. Według przedstawicieli rolnictwa organicznego, pan Niggli stanął po stronie lobbystów pro-GMO.
Inne
1. Cała nasza żywność jest w jakimś stopniu genetycznie modyfikowana. Jak wyznaczyć granicę pomiędzy tym co jest GMO a nim nie jest? KLIK.
2. „W Polsce nie ma genetycznie modyfikowanych organizmów, nie są dopuszczone do uprawy” – prof. Katarzyna Niemirowicz-Szczytt o GMO w polskim radiu KLIK PL.
3. Chińczycy nie zwalniają tempa w modyfikowaniu zarodków ludzkich. Pojawiło się drugie doniesienie nt. wykorzystania techniki CRISPR do edycji genomu komórek zarodkowych. Celem było zwiększenie odporności na HIV KLIK.
4. Film dokumentalny BBC poświęcony roślinom GMO KLIK. Dokument został mocno oprotestowany przez aktywistów anty-GM z Wielkiej Brytanii.
5. Monsanto od wewnątrz – reporter Mother Jones z wizytą w kontrowersyjnej firmie KLIK.
6. O tym jak seria pomyłek sprawiła, że pierwszy GMO na rynku okazał się porażką – historia komercjalizacji genetycznie modyfikowanego pomidora Flavr Savr KLIK.