Top 3 wydarzeń miesiąca
1. Senatorowie amerykańscy odrzucili projekt ustawy ws. federalnego systemu dobrowolnego znakowania żywności zawierającej GMO. W praktyce projekt zakazywał wprowadzanie przymusowego znakowania żywności GM przez poszczególne stany KLIK. Skutki mogą być poważne dla branży spożywczej, ponieważ niektóre stany już przyjęły prawo ws. przymusowego znakowania, co może negatywnie odbić się na handlu żywnością.
2. Dwie kanadyjskie agencje zajmujące się bezpieczeństwem żywności – Health Canada i Canadian Food Inspection Agency – dopuściły do sprzedaży genetycznie modyfikowanego ziemniaka Innate. To oznacza, że już na jesieni pierwsze ziemniaki Innate mogą pojawić się na sklepowych półkach KLIK. Dzięki wprowadzonym modyfikacjom ziemniaki Innate zawierają o 70% mniej akrylamidu powstającego w wyniki obróbki cieplnej. Akrylamid jest neurotoksyną i przypisuje mu się właściwości kancerogenne. Druga modyfikacja polega na zredukowaniu dobrze znanego efektu ciemnienia miąższu bulw np. po przekrojeniu, co może ograniczyć problem wyrzucania bulw na śmietnik.
3. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) stwierdza, że uwalnianie genetycznie modyfikowanych komarów nie stanowi zagrożenia dla środowiska KLIK.
Badania naukowe, publikacje, raporty
1. Ocena wpływu zastąpienia roślin GM konwencjonalnymi odpowiednikami na gospodarkę i środowisko w USA KLIK. Według ekspertów z ekonomiki rolniczej najpoważniejsze skutki wycofania z upraw GMO to: znaczący wzrost emisji gazów cieplarnianych, będący wynikiem przekształcania lasów na uprawy; znaczący wzrost cen żywności.
2. Badania toksykologiczne genetycznie modyfikowanej soi odpornej na herbicyd Dicamba na szczurach Sprague-Dawley KLIK. Badania wykazały, że transgeniczna soja jest tak samo bezpieczna jak konwencjonalny odpowiednik.
3. Genetycznie modyfikowane mleko KLIK.
4. Udział sektora biotechnologicznego w całości gospodarki Stanów Zjednoczonych KLIK.
5. Biotechnologia rolnicza a produktywność: wpływ uprawy bawełny Bt w skali makro KLIK.
6. Reakcja klientów norweskich na genetycznie modyfikowanego łososia KLIK.
7. Techniki edytowania genomów w terapii genowej i komórkowej KLIK.
8. Spożywanie pyłku kukurydzy Bt (GM) z genami Cry1Ab/2Aj lub Cry1Ac nie szkodzi larwom owadów Propylea japonica KLIK.
9. Regulacje prawne dotyczące autoryzacji roślin GM w krajach rozwijających się KLIK.
Polska
1. Stanowisko Zespołu ds. Bioetyki Konferencji Episkopatu Polski ws. wykorzystania najnowszych technik inżynierii genetycznej do manipulacji w genomie zarodków ludzkich. „Ogromny niepokój (…) wzbudziły eksperymenty modyfikacji genetycznej przeprowadzone w Chinach na dzieciach w fazie embrionalnej. W tym celu wykorzystano system edytowania genów CRISPR/cas9 (…) W lutym 2016 roku brytyjski urząd ds. płodności i embriologii wyraził zgodę na użycie tej techniki do badań naukowych na ludzkich embrionach, które nie zostały wykorzystane podczas zabiegów ART/IVF. Oznacza to niegodziwe uprzedmiotowienie człowieka w najwcześniejszym stadium jego rozwoju przez selekcję embrionów przed implantacją do macicy i wykorzystanie jego materiału do produkcji komórek macierzystych. Otwiera również możliwości manipulacji samym DNA, a nawet projektowania człowieka.” KLIK PL
Europa
1. Unia Europejska:
– Na stronach Wspólnotowego Centrum Badawczego (JRC) pojawiły się zgłoszenia 2 wniosków o zamierzone uwolnienie do środowiska eksperymentalnych roślin GM. Uwolnienia mają być wykonywane na terenie Hiszpanii KLIK;
– „Debata nt. wykorzystania roślin GM w Europie została przegrana” KLIK.
Świat
1. Bangladesz. Są duże szanse na to, że jeszcze w tym roku do upraw trafi genetycznie modyfikowany ziemniak odporny na zarazę ziemniaka KLIK.
2. Brazylia:
– Agencjia ds. biobezpieczeństwa (CTNBio) zezwoliła na uprawę kukurydzy GM, którą opracowała firma Dow AgroSciences KLIK;
– Firmy Bayer i BASF zapowiedziały wprowadzenie na rynek nowych odmian soi genetycznie modyfikowanej odpornej na herbicyd glufosynat KLIK.
3. Chiny. Minister rolnictwa zabiera głos ws. nielegalnych upraw roślin GM. Twierdzi, że są to sporadyczne przypadki i władze całkowicie kontrolują sytuację KLIK.
4. Filipiny. Rząd przyjął nowe regulacje prawne nt. sposobu autoryzacji nowych GMO na rynek. Władze działały w pospiechu, ponieważ w grudniu sąd najwyższy wprowadził zakaz importu GMO do czasu opracowania nowych ustaw KLIK.
5. Indie:
– Firma Mahyco i Arcadia Biosciences poinformowały o sukcesie pierwszej fazy wspólnych testów genetycznie modyfikowanego ryżu o zwiększonej tolerancji na zasolenie. Teraz czas na drugą fazę badań hodowlanych KLIK;
– Rolnicy z 16 stanów we wspólnym liście do władz Indii domagają się dopuszczenia do uprawy genetycznie modyfikowanej gorczycy, której proces autoryzacji utknął w punkcie z przyczyn politycznych KLIK;
– Komitet ds. regulacji cen nasion bawełny zaproponował by ustanowić niższą cenę za nasiona bawełny Bt (odpornej na szkodniki) w wysokości 800 rupii. W bardziej kontrowersyjnej propozycji, członkowie komitetu sugerują zmniejszenie należnych opłat licencyjnych dla posiadaczy praw do własności aintelektualnej aż o 70% KLIK;
– W odpowiedzi na propozycję Komisji ds. regulacji cen bawełny dotyczącą zmniejszenia o 70& opłat licencyjnych, firma Monsanto zagroziła wycofaniem się z rynku indyjskiego KLIK. 90% rynku nasion bawełny Bt w Indiach to odmiany stworzone w oparciu o technologię Monsanto;
– Minister rolnictwa stanu Bihar zapowiada, że władze wprowadzą zakaz prowadzenia doświadczeń polowych roślin GM KLIK.
6. Kanada. Narodowe Zrzeszenie Rolników zwraca się z apelem do władz, by zablokowały komercjalizację i sprzedaż nasion genetycznie modyfikowanych odmian lucerny KLIK.
7. Malawi. Narodowy Komitet ds. Bezpieczeństwa zezwolił na przeprowadzenie doświadczeń polowych transgenicznych bananów KLIK.
8. Pakistan. Władze zezwoliły na komercjalizację genetycznie modyfikowanych odmian bawełny i kukurydzy KLIK.
9. Uganda. W instytucjach naukowych trwają zaawansowane prace nad genetycznie modyfikowanymi odmianami banana, manioku, ryżu, bawełny, batatów, kukurydzy i ziemniaka KLIK. Naukowcy twierdzą, że dzięki uprawie GMO gospodarka kraju zyskała by duże korzyści. Szacuje się, że dzięki uprawie gospodarka zyskałaby 299,6 mln. $ dzięki uprawie bananów GM; 19,8 mln. $ (kukurydza GM); 24,2 mln. $ (maniok GM); 6,7 mln. $ (batat GM) i 19,9 mln. $ (ryż GM).
10. USA:
– Kandydat na prezydenta – Ted Cruz: „Nie pozwólmy fanatykom anty-GMO by szkodzili rozwojowi roślin GM” KLIK;
– Agencja ds. fitosanitarnych (APHIS) zezwoliła na uprawę dwóch nowych linii kukurydzy GM: odpornej na herbicydy (Monsatno) i szkodniki (Syngenta) KLIK;
– Naukowcy z uniwersytetu na Florydzie opracowali cytryny GM o zwiększonej zawartości antocyjanów, które posiadają właściwości prozdrowotne KLIK;
– Znakowanie żywności GM:
Największa organizacja rolnicza w USA (American Farm Bureau) jest zawiedziona, iż Senat odrzucił projekt ustawy ws. znakowania GMO KLIK. „Głosy senatorów przeciw ustawie to ignorowanie nauki, kierują nasz system produkcji żywności w kierunku rozsypki i osłabiają zrozumienie społeczeństwa dla. korzyści jakie przynosi współczesna biotechnologia.”
Analiza z Politico. O tym jak stan Vermont pokonał potężną branżę spożywczą KLIK. Odrzucenie przez Senat projektu ws. zakazu wprowadzania znakowania żywności GM oraz planowane w Vermont wejście w życie od 1 lipca 2016 r. regulacji ws. znakowania produktów zawierających GMO będzie miało poważne skutki dla sektora spożywczego oraz może spowodować efekt domina.
Jeden z największych producentów żywności – koncern General Mills zapowiedział, że dobrowolnie wprowadzi znakowanie produktów, które zawierają GMO KLIK. Podobne kroki zapowiadają inni duzi producenci – Mars, Kellogg, ConAgra czy Campbell Soup KLIK.
Tom Vilsack – Sekretarz ds. Rolnictwa – odpowiada na 5 pytań ws. znakowania żywności GM KLIK.
Oregon. Projekt ustawy wprowadzającej wymóg znakowania łososia GM utknął w senackiej Komisji ds. Ochrony Zdrowia KLIK.
Poczynania przeciwników
1. 20 lat bio-terroru Greenpeace – historia walki aktywistów z GMO KLIK.
2. Australia. Steve Marsh – rolnik organiczny, bezskutecznie domagający się w sądach odszkodowania od swego sąsiada, który uprawia rzepak GM i według p. Marsha przyczynił się do utraty certyfikatu „eko” – musi zapłacić ponad 800 000 $ za koszty sądowe za przegrane sprawy KLIK.
3. Huston/USA. Po protestach naukowców Muzeum Historii Naturalnej odwołało planowany wykład p. Thierryego Vraina, którego tytuł brzmiał: „Trucizna w łańcuchu żywieniowym”. Pan Vrain od lat jest zagorzałym przeciwnikiem GMO i często formułuje całkowicie oderwane od faktów teorie KLIK.
4. Kilka organizacji tzw. ekologicznych złożyło wspólny pozew przeciw Agencji ds. Żywności i Leków domagając się unieważnienia decyzji o dopuszczeniu na rynek genetycznie modyfikowanego łososia AquAdvantage KLIK. Według aktywistów ocena ryzyka (swoją drogą trwająca prawie 20 lat) wykonana przez FDA jest niepełna.
Inne
1. Historia sukcesu papai GM: wynalazca – Dennis Gonsalves i rodzinne plantacje, które uratował KLIK.
2. 10 genetycznie modyfikowanych organizmów o których zapewne nigdy nie słyszałeś – a powinieneś KLIK.
3. Rolnicy tworzą GMO – pryzpadkowo – od zamierzchłych czasów. Kolejne badania naukowe dowodzą, że powszechnie stosowana technika szczepienia roślin skutkuje wymianą materiału genetycznego (modyfikacją) pomiędzy podkładką a zrazem KLIK.
4. Wizualny przewodnik po technikach modyfikowania organizmów żywych dla laików KLIK.
5. Nowe techniki modyfikacji genomów zyskują coraz większą popularność. Czy odwrócą także losy debaty nt. wykorzystania GMO w rolnictwie? KLIK.
6. Dlaczego biznes Monsanto w obszarze roślin GM nie rozwija się w zadowalający sposób? KLIK.
7. Aktywiści anty-GMO: bez serca, bezlitośni i okrutni KLIK.
8. Judaizm a rośliny genetycznie modyfikowane KLIK.
9. Powody dla których transgeniczna gorczyca nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu ani środowisku KLIK.
10. Infografika: Jak działają genetycznie modyfikowane komary KLIK.
11. Zbiorowa histeria: Czy GMO jest naprawdę tak złe? KLIK.
12. Nowa książka poświęcona GMO – Genetic Modification and Food Quality: A Down to Earth Analysis KLIK.