Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2

31.05.2014
sobota

GMO Box Office – Maj

31 maja 2014, sobota,

Top 3 wydarzenia miesiąca

1. Uprawa roślin GM przynosi znaczne korzyści rolnikom oraz środowisku. Takie są wnioski kolejnego raportu PG Economics pt.: „Uprawa roślin GM: skutki socjoekonomiczne i środowiskowe 1996-2012” KLIK. GMO przyczyniły się do znacznej redukcji emisji gazów cieplarnianych, w samym roku 2012 to ekwiwalent 27 mld kg CO2. W latach 1996-2012 zmniejszyło się zużycie pestycydów o 530 mln kg (to ilość, jaką 27 krajów UE stosuje w ciągu dwóch sezonów). Uprawa roślin z modyfikacją Bt (odpornych na szkodniki) przyczyniła się do wzrostu plonów średnio o 10,4% (kukurydza) i 16,1% (bawełna). Uprawa roślin GM przyczynia się do zwiększenia produktywności z jednostki powierzchni. Jeśli chcielibyśmy utrzymać obecny poziom produkcji roślinnej bez GMO, to należałoby dodatkowo wykarczować ok. 15 mln ha lasów pod uprawy (pow. Polski to ok. 30 mln ha).

2. Przełom w walce z chorobami powodowanymi przez komary? Brytyjska firma Oxitec poinformowała, że otrzymała zgodę brazylijskiej Narodowej Komisji Technicznej ds. Biobezpieczeństwa (CTNBio) na komercjalizację genetycznie modyfikowanych komarów. Szczep o nazwie OX513A ma służyć w walce z groźną chorobą – dengą KLIK PL. Eksperci CTNBio stwierdzili, że komary GM nie stanowią zagrożenia dla środowiska naturalnego i zdrowia ludzi.

3. Państwa członkowskie Unii Europejskiej osiągnęły kompromis w sprawie zakazów stosowania GMO. Nowe regulacje mają dawać większą swobodę poszczególnym członkom we wprowadzaniu zakazu uprawy danego GMO na swoim terenie. W zamian Komisja Europejska liczy na przyspieszenie procesu autoryzacji nowych roślin GM w Unii Europejskiej KLIK PL.

Doniesienia naukowe/Publikacje/Raporty:

1. Inżynieria genetyczna w ulepszaniu i zwiększaniu produktywności roślin użytkowych KLIK.

2. Dlaczego debata publiczna o GMO tak bardzo oddaliła się od faktów? KLIK.

3. Rośliny genetycznie modyfikowane: od pomysłu do produktu KLIK.

4. Ocena ryzyka, regulacje prawne i biotechnologia: na przykładzie roślin GM KLIK.

5. Naukowcy rozszyfrowali genetyczny mechanizm leżący u podstaw uodparniania się szkodników na toksyny Bt produkowane przez bawełnę GM KLIK.

6. Testy smaku genetycznie modyfikowanych pomidorów o zwiększonej zawartości flawonoidów KLIK.

7. Panel naukowy GMO Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową nt. oceny bezpieczeństwa genetycznie modyfikowanej soi MON 87769 KLIK. Eksperci EFSA stwierdzili, iż soja GM nie stanowi dodatkowego ryzyka dla zdrowia.

8. Panel naukowy GMO Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową nt. oceny bezpieczeństwa genetycznie modyfikowanej bawełny GHB614 × LLCotton25 KLIK. Eksperci EFSA stwierdzili, iż bawełna GM nie stanowi dodatkowego ryzyka dla zdrowia.

9. Globalna wartość rynku biotechnologii rolniczej osiągnie w roku 2019 wartość 28,7 mld $ KLIK.

10. Gotowość konsumentów do zakupu genetycznie modyfikowanych ziemniaków odpornych na zarazę ziemniaka KLIK.

11. Badanie opinii i nastawienia absolwentów szkół ponadgimnazjalnych do genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO) i żywności GM (GMF) KLIK. Badania zrealizowanie w woj. lubelskim potwierdzają negatywne nastawienie oraz niewielką wiedzę nt. GMO.

Polska

1. Z dniem 7 maja b.r. na mocy zarządzenia Ministra Środowiska, Macieja H. Grabowskiego, powołani zostali nowi członkowie Komisji ds. Organizmów Genetycznie Zmodyfikowanych KLIK PL.

Europa

1. Francja:

– Ostateczny zakaz upraw kukurydzy GMO we Francji KLIK PL. Podczas głosowania w Senacie zakaz poparło 174 członków izby wyższej, a przeciw było 172.

– Sąd apelacyjny uniewinnił 54 aktywistów, którzy w roku 2010 zniszczyli doświadczalne uprawy genetycznie modyfikowanych winorośli. Projekt finansowany był ze środków publicznych i prowadzony przez naukowców z instytutu rolniczego INRA KLIK PL. Sędzia argumentował, że „ewidentnie błędnie oceniono ryzyko związane z uwolnieniem do środowiska genetycznie modyfikowanych winorośli”.

– 12 instytutów naukowych we wspólnym stanowisku wyraziło sprzeciw i zaniepokojenie decyzją sądu apelacyjnego, który uniewinnił 54 wandali niszczących doświadczenia naukowe. Naukowcy zastanawiają się, jakie mogą być konsekwencje takiej decyzji KLIK. „Decyzja sądu sprawia, że prawna ochrona ośrodków naukowych prowadzących badania pod ścisłym nadzorem nie jest zapewniona (…) Co mamy uczynić jako naukowcy, by ochronić nas przed nielegalnymi aktami przemocy czy niszczeniem dóbr publicznych, jakimi są badania nad organizmami GM finansowane ze źródeł publicznych?” – pyta dyrektor INRA – François Houllier.
Sprawa 54 wandali została skierowana do sądu kasacyjnego.

2. Unia Europejska:

– Przywódcy Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych negocjują warunki porozumienia o wolnym handlu (TTIP) KLIK PL. W obszarze rolno-spożywczym duże kontrowersje budzi kwestia standardów dotyczących produktów modyfikowanych genetycznie. W odróżnieniu od mieszkańców USA znacząca większość obywateli UE nie akceptuje upraw GMO.

– Odbyło się spotkanie ministrów środowiska krajów Grupy Wyszehradzkiej – V4 (Czechy, Polska, Słowacja, Węgry) oraz Bułgarii, Chorwacji i Rumunii KLIK PL. Jednym z tematów rozmów było GMO.

3. Niemcy. Nowo powstała koalicja rządowa nadal nie może dojść do porozumienia ws. polityki koalicyjnego Rządu odnoście do GMO KLIK. Knaclerz Niemiec Angela Merkel i jej partia CDU oraz CSU popierają wykorzystanie GMO. Koalicjant (SDP) jest przeciw GMO.

4. Rosja. „Producenci GMO powinni być karani jak terroryści” – to opinia pana Kirilla Cherkasowa, członka Dymy i współautora projektu ustawy, która zaostrza kary za wprowadzania na terenie Rosji szkodliwych organizmów GM KLIK.

5. Białoruś. Naukowcy rozpoczęli eksperymentalne uprawy genetycznie modyfikowanych ziemniaków KLIK PL. Eksperyment ma potrwać pięć lat. W rezultacie tych badań naukowcy chcą wyhodować ziemniaki nie tylko takie, które dadzą wysoki plon, ale także będą odporne na choroby i szkodniki, w tym stonkę ziemniaczaną, parch, zgniliznę.

Świat

1. Kenia:

– Coraz bliżej komercjalizacji genetycznie modyfikowanej kukurydzy o zwiększonej tolerancji na suszę KLIK. Nowa odmiana powstała w ramach międzynarodowego programu WEMA (Water Efficient Maize for Africa).

– Naukowcy z KARI (Kenijski Instytut Rolniczy) rozpoczęli doświadczenia polowe z kukurydzą GM (MON810) odporną na szkodniki KLIK.

– „Powinniśmy znieść zakaz importu produktów GM oraz umożliwić ich uprawę” KLIK. Spojrzenie na kwestię upraw roślin GM okiem kenijskiego rolnika.

2. Nigeria. „Możemy zapewnić sobie bezpieczeństwo żywnościowe tylko poprzez akceptację biotechnologii rolniczej” – twierdzi Minister nauki i technologii, Winifred Oyo KLIK.

3. Kostaryka. Federacja Gmin prowincji Guanacaste domaga się zniesienia zakazu upraw roślin GM na terenie kantonu Nicoya KLIK.

4. USA:

– Mija rok od wykrycia na polu rolnika z Oregonu obecności nieautoryzowanej odmiany pszenicy GM odpornej na glifosat. Nadal trwa dochodzenie inspektorów Departamentu Rolnictwa USA (APHIS/USDA) i nie są ujawniane żadne szczegóły co do pochodzenia pszenicy GM KLIK;

– Prezydent Narodowego Stowarzyszenia Plantatorów Pszenicy popiera wykorzystanie inżynierii genetycznej w ulepszaniu odmian pszenicy KLIK.

– Oregon. Mieszkańcy dwóch okręgów (Jackson i Josephine) uczestniczyli w referendum w sprawie wprowadzenia zakazu upraw roślin GM. W obu okręgach wygrali zwolennicy wprowadzenia zakazu KLIK. Przedstawiciele organizacji rolniczej – Oregon Farm Bureau – tak komentowali wyniki głosowania: „Szanujemy decyzję mieszkańców, jednak nadal uważamy, że jest to złe rozwiązanie (…). Będziemy kontynuować walkę o prawo rolników do decydowania o tym, w jaki sposób mają prowadzić swoje uprawy”.

– Znakowanie żywności GM:
Gubernator stanu Vermont złożył podpis na ustawie wprowadzającej wymóg znakowania żywności GM KLIK.
Stowarzyszenie producentów żywności (GMA) zapowiedziało, że w najbliższych tygodniach złoży do sądu federalnego pozew przeciw władzom stanu Vermont KLIK.
Komentarz w/w temacie, w The Economist: „Nauka vs. Vermont” KLIK.
W najnowszej publikacji, naukowcy Cornell University dowodzą, iż wprowadzenie na terenie stanu Nowy Jork znakowania żywności zawierającej GMO może zwiększyć wydatki konsumentów na żywność o 1500$ rocznie KLIK.
Senat stanu Kalifornia odrzucił poprawkę, której celem było wprowadzenie wymogu znakowania żywności zawierającej GMO KLIK.

5. Kanada:

– Genetycznie modyfikowane jabłka o opóźnionym procesie brązowienia (Arctic Apples) mają być dostępne w sprzedaży w ciągu kilku najbliższych miesięcy – poinformował przedstawiciel firmy Okanagan Specialty Fruits KLIK.

– Po licznych protestach rolników organicznych władze postanowiły odroczyć pozwolenie na komercjalizację nowej odmiany rzepaku GM odpornego na herbicyd glifosat KLIK.

6. Australia:

– Coraz większa liczba rolników uprawia genetycznie modyfikowany rzepak KLIK. Monsanto Australia poinformowało, że spodziewa się 26% wzrostu sprzedaży nasion odmian GM.

– Rolnik organiczny, który skierował do sądu sprawę przeciw swojemu sąsiadowi uprawiającemu rzepak GM, przegrał spór sądowy KLIK. Pan Steve Marsh domagał się zadośćuczynienia od swego sąsiada, ponieważ stracił certyfikat na swoje produkty, z powodu wykrycia na jego polu rzepaku GM.

7. Bangladesz. Przedstawiciele rządu wystosowali do Rady ds. Nauki i Badań (BCSiR) prośbę, by zajęła stanowisko w sprawie szkodliwości nowych odmian bakłażana Bt dla zdrowia ludzi KLIK.

8. Pakistan:

– Dyrektor Instytutu Badań Rolniczych Ayub (AARI) poinformował, że jego jednostka wprowadza na rynek nowe odmiany bawełny Bt (modyfikacja MH-406), dzięki której ma zwiększyć się wydajność produkcji z jednostki powierzchni KLIK.

– Sąd nakazał krajowej agencji ds. roślin GM, by ta wstrzymała się z wydawaniem licencji na komercjalizację nowych odmian genetycznie modyfikowanych roślin do czasu opracowania nowych ram prawnych, obejmujących autoryzację i ocenę ryzyka nowych GMO KLIK. W sprzedaży pozostaną odmiany GM, które już otrzymały licencje (np. w marcu 2014).

Poczynania przeciwników GMO

1. Dnia 25 maja w 52 państwach obyły się akcje protestacyjne pt.: „Marsz przeciw Monsanto” KLIK. W tym roku polscy aktywiści nie wzięli udziału w tym arcyważnym wydarzeniu. Liczyłem na to, że może tak jak w zeszłym roku niewielka grupka dołączy do Marszu wyzwolenia konopi (KLIK PL), jednak tak się nie stało.

2. USA/Hawaje. 5$ – tyle oferuje organizacja SHAKA za złożenie podpisu pod petycją, w której domagają się wprowadzenia całkowitego zakazu upraw GMO na terenie okręgu Muai KLIK.

3. Chiny. Aktywiści organizacji Greenpeace zostali ujęci na próbie kradzieży nasion genetycznie modyfikowanego ryżu z terenu stacji doświadczalnej Uniwersytetu Rolniczego Huazhong KLIK. Przedstawiciele Greenpeace twierdzą, że w ten sposób „testowali” zabezpieczenia eksperymentów na roślinach GM.

4. Piosenka gospodyni: „Zasiali GMOrale” – GMO sieje zło KLIK PL. „(…) kochana Dorotka, cudowna istotka, pozytywnie zakręcona, lekarz medycyny [holistycznej], psychiatra, wegetarianka, naturopatka, miłośniczka świata, przyrody i ludzi, pełna dobrej energii. Warszawianka z rodziny teatralnej, przed laty wprowadzała muzykoterapię i metody relaksacyjne w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie – przez co tez miała kłopoty zawodowe. Tutaj sobie śpiewa, w roli polskiej gospodyni”.

5. W kwietniu informowałem o tym, jak aktywiści/dziennikarze wykorzystują kłamstwo i manipulację w celu demonizowania organizmów GM. Pisałem wtedy o rzekomych niepowodzeniach upraw bakłażana Bt w Bangladeszu (KLIK PL). Okazuje się, że nieprawdziwe informacje o losie bakłażana Bt zaczynają coraz szerzej rozpowszechniać się w internecie. Tym razem kłamstwa są publikowane przez portal NewAge KLIK. W odpowiedzi na te rewelacje Mark Lynas opublikował tekst o tym, jak wygląda rzeczywistość, która – jak się okazuje – jest zgoła odmienna od tego, co relacjonują aktywiści anty-GMO KLIK.

6. Europa. Aktywiści organizacji Food & Water Europe domagają się powstrzymania/zaprzestania upraw roślin GM w Hiszpanii. Twierdzą, że zagrażają one uprawom roślin non-GM oraz sektorowi rolników organicznych KLIK. Ciekawostką jest fakt, iż kukurydza GM jest z sukcesami uprawiana przez hiszpańskich rolników od 12 lat i jak do tej pory nie zaobserwowano, by miało to negatywny wpływ na inne formy upraw. Ba, Hiszpania to lider europejskiego rolnictwa organicznego/ekologicznego.

7. GMO dużo kosztuje, szkodzi środowisku, lepsze jest rolnictwo ekologiczne – przekonuje raport FoE (Friends of the Earth) KLIK PL. „FoE opublikowało raport (z kwietnia 2014 r.) zatytułowany Kto korzysta z upraw GMO?, w którym ocenia, że mitami powielanymi przez przemysł biotechnologiczny są twierdzenia jakoby uprawy roślin zmodyfikowanych genetycznie owocowały większymi plonami, redukowały koszty produkcji czy były kluczem do rozwiązania problemu głodu na świecie.”

8. Azja/Filipiny. Organizacja MASIPAG (wandale niszczący badania nad Złotym ryżem) domaga się od rządów państw azjatyckich, by zrezygnowały z dalszych badań w ramach humanitarnego projektu Golden Rice (Złoty ryż) i nie zmierzały ku komercjalizacji ulepszonego ryżu KLIK.

9. Francja. Aktywiści anty-GMO zniszczyli nocą 1 ha doświadczeń polowych rzepaku. Okazało się jednak, że rośliny nie były genetycznie modyfikowane KLIK. Drobna pomyłka.

Inne

1. Opinie ekspertów:

– Prof. Richard Roberts (laureat nagrody Nobla): „(…) wykonano setki badań dotyczących bezpieczeństwa GMO. Nie ma żadnych dowodów naukowych na to, że organizmy GM są bardziej szkodliwe w porównaniu do tych uzyskiwanych konwencjonalnymi technikami” KLIK.

– Prof. Celestous Juma (Harvard Kennedy School): „Inżynieria genetyczna nie jest panaceum, które samodzielnie rozwiąże problem głodu na świecie. Jednak rola tej technologii nie może być ignorowana z powodów ideologicznych (…) Weźmy przykład odpornej na szkodniki bawełny Bt. Nie jest spożywana przez ludzi, ale poprzez zwiększanie dochodów rolników, jej uprawa przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego drobnych rolników oraz do polepszenia jakości spożywanej żywności” KLIK.

– Według ekspertów, import modyfikowanej genetycznie śruty sojowej to konieczność – bez soi z Argentyny hodowla drobiu i trzody upadnie KLIK PL. „W opinii Wiesława Dzwonkowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej do 2017 r. nie jest możliwe zastąpienie śruty sojowej innym białkiem pochodzenia roślinnego. Tym bardziej, że produkcja zwierzęca będzie rosła. W dodatku uprawa roślin strączkowych i motylkowych jest nieopłacalna, a przemysł nie jest zainteresowany wykorzystywaniem do produkcji pasz droższych komponentów”.

2. „Oto dlaczego jestem pro-GMO” KLIK. Tekst biolożki i popularyzatorki nauki Rebeki Rupp. „Uważam, że potencjalne korzyści zdecydowanie przeważają nad wadami GMO”.

3. Ukazał się specjalny numer czasopisma Scientific American Classics poświęcony debacie o GMO: „The Birth of the Great GMO Debate” KLIK. To sięgający do 1899 roku przegląd historycznych artykułów nt. modyfikacji roślin użytkowych. Już w pierwszym artykule z roku 1899 czytamy o tym, jak to ówcześni ekologiści sprzeciwiali się wprowadzaniu do upraw roślin uzyskiwanych w wyniku hybrydyzacji, co obecnie wydaje się wręcz niewiarygodne. Głównym argumentem było to, że „to nienaturalne manipulowanie Naturą”. Brzmi znajomo.

4. Infografiki – 5 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o uprawie roślin GM KLIK.

5. Bezglutenowe zboża dzięki inżynierii genetycznej KLIK. Inżynieria genetyczna stwarza możliwości uzyskiwania bezglutenowych roślin GM (np. pszenicy), które mogłyby być konsumowane przez osoby z nietolerancją glutenu lub chorych na celiakię.

6. Ważne informacje o GMO KLIK PL. „Bez względu na to, czy na rynek jest wprowa­dzana żywność genetycznie modyfikowana, czy wolna od GMO, zawsze musi spełniać warunek bezpieczeństwa dla zdrowia konsu­mentów. Musi również podlegać wymaganiom prawnym, które określają m.in. warunki wpro­wadzenia do obrotu, zasady odpowiedniego znakowania, przekazywania oraz przechowy­wania dokumentów dotyczących surowców i wyrobów gotowych zawierających GMO.”

7. Rośliny GM a przyszłość rolnictwa KLIK.

8. Zmniejsza się liczebność pszczoły miodnej i motyla Monarch, ale nie można za to winić GMO KLIK.

9. Funkcjonalne rośliny nadchodzą KLIK. Rośliny o zwiększonej ilości fitosteroli jako sposób na redukcję poziomu cholesterolu; zwiększonej ilości karotenoidów do suplementacji w niedoborach wit. A; ziemniaki z antyoksydantami; kukurydza o zwiększonej zawartości lizyny; soja ze zwiększoną ilością kwasu linolenowego; orzechy bez alergenów. Wydaje się to nieprawdopodobne, ale możliwości są niemal nieograniczone. Dzięki inżynierii genetycznej uprawa takich roślin nie jest już marzeniem, a staje się rzeczywistością.

10. Historia dwóch rolników z Nebraski. Scott Kinkaid uprawia rośliny GM, jego sąsiad Tim Nissen prowadzi gospodarstwo organiczne KLIK.

11. 50 000 lat manipulacji genetycznych KLIK. „Organizamy GM są często postrzegane jako żywność Frenkensteina, ale czy manipulacja DNA przy użyciu inżynierii genetycznej stwarza nowe niebezpieczeństwo? Człowiek od dziesiątków tysięcy lat tworzy genetyczne mutanty”.

12. Żądanie dowiedzenia „nieszkodliwości” produktów GM to naukowy absurd. Nie da się udowodnić nieistnienia czegoś KLIK. Ciekawy komentarz/odpowiedź na argumenty typu: „nie udowodniono nieszkodliwości GMO”, „nie przeprowadzono wieloletnich i wielopokoleniowych badań bezpieczeństwa GMO” etc. Ile lat badań usatysfakcjonowaliby oponentów? 10, 20, 50?

13. Obrazek miesiąca: z powodu niedożywienia rocznie umiera ok. 3,1 mln dzieci poniżej 5 roku życia. Z powodu spożywania żywności GM – 0 mln.
Infografika, która powinna dać wiele do myślenia aktywistom zwalczającym humanitarne projekty z wykorzystaniem roślin GM (np. Złoty Ryż):

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop
css.php